„Europa Today“: България е като Беларус

0

„България е като Беларус, в продължение на 40 дни хората са на улицата срещу корупцията: „ЕС се преструва, че не вижда“. Това пише на 20 август италианското издание „Europa Today“.

Ето какво още пише в статията за страната ни:

Хора от цяла България и от различни области на живота са участвали в антикорупционните протести, които бушуват по улиците на столицата София през последните шест седмици. На 18 август се достигна 40-ият пореден ден на протестите, насочени към консервативния премиер Бойко Борисов, чиято оставка се налага.

Обвиненията

Премиерът, заедно с главния прокурор Иван Гешев, са обвинени в това, че обслужват „интересите на олигарсите и мафията, а не на гражданите“.

Според съобщения на местната преса, някои от основните кръстовища в столицата София остават блокирани. Вчера /19 август – бел. ред./ входът към Министерството на правосъдието също бе блокиран за кратък период, докато в късния следобед някои представители на националния здравен персонал се събраха пред Министерството на здравеопазването срещу лошите условия на труд и ниското заплащане по време на пандемия от коронавирус.

Също през последните дни премиерът Борисов представи проекта на нова конституция, изготвена от неговата партия, за да промени тази, приета през 1991 г., след падането на комунистическия режим.

Обещанията

Ще изпратя оставката си в деня, когато Парламентът свика Велико Народно събрание„, обещава премиерът.

Предложението му обаче предизвика недоумение сред експерти и конституционалисти, според които промените могат да бъдат одобрени от редовен парламент. „Г-н Борисов, хитростите, за да запазите режима си, не минават, подайте оставка веднага“, реагираха на новината протестиращите, цитирани от агенция „Бгнес“.

Хвърляне на домати на политици и анти-Меркел протести

Едно от познатите лица на протеста е това на адвоката Николай Хаджигенов, който често говори пред протестиращите.

Той и двама души от обкръжението му създадоха платформа за споделени предложения и започнаха да предприемат протестни действия: от блокиране на пътя до забавяне на трафика и хвърляне на домати.

Запалихме искра и за първи път в България се заражда гражданското общество“, казва с усмивка 48-годишният адвокат пред агенция AFP. Един от протестите се проведе пред германското посолство, за да денонсира европейската политическа асоциация между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел, и двамата членове на Европейската народна партия.

Европейските фондове се крадат изпод носа им и те се преструват, че не забелязват“, каза Хаджигенов.“

Прегледана: 51914

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече