Борислав Цеков за новата Конституция на ГЕРБ: Подобен волунтаристичен подход е световен уникум

0

Докторът по конституционно право Борислав Цеков поздрави ДПС за позицията им днес да не подкрепят предложението на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВНС. Бившият член на конституционната комисия в 39-то НС направи коментар пред Dariknews.bg:

„Решението на ДПС очаквано слага точка на нелепия опит на ГЕРБ да подмени обществените дебати с един неграмотен конституционен проект и самонадеяната инициатива за ВНС. Това политическо решение на ДПС е в защита на държавността, демокрацията и високите ценности, прогласени в нашата Конституция.

Проектът на ГЕРБ не само получи унищожителни оценки от нас, конституционалистите, които съставляваме експертния капацитет по темата, но и очевидно не може да генерира парламентарно и политическо съгласие. Една партия, която ускорено губи доверие, няма моралната и обществена легитимност да започва подобни инициативи.

Подходът на ГЕРБ освен това беше и унизителен за държавността. Да се подхвърля подобно недоносче, писано незнайно от кого и да пращат да се „консултират“ по него една заводска инженерка, една лекарка и една счетоводителка, които са некомпетентни по тази тема. Да бяха попитали поне Георги Марков, който е бил конституционен съдия, а те и него не са питали даже.

Подобен волунтаристичен подход е световен уникум и показва в каква степен управляващите нямат реална самооценка за себе си и за значимостта на конституционната тема.

Положителното е, че това фиаско може би ще отвори очите на обществеността за вредата от отнемането на власт от народа чрез намаляването на броя на депутатите наполовина и премахването на широкия национален форум – Великото народно събрание. Това са вредни и опасни идеи, които обслужват олигархията, а не гражданите.

И за пореден пьт подчертавам – нито един от тежките проблеми на България – корупция, бедност, управленска некомпетентност – не е резултат от Конституцията. И нито един от тях няма да се реши с нова конституция. Могат да се правят промени, но добре обмислени и, подчертавам, след предварителна широка експертна и политическа дискусия. И най-вече след постигане на широко съгласие.“

Източник: „Дарик“

Прегледана: 51203

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече