Вера Йоурова: ЕК следи ситуацията и протестите в България, рано е да кажем кога ще отпадне мониторингът

0

Изслушване на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова се провежда днес в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент.

Йоурова трябва да говори състоянието на т.нар. Механизма за сътрудничество и проверка – европейският мониторинг на правосъдието и вътрешния ред у нас.

Заседанието на комисията може да се гледа наживо тук. В него не участват представители на българските власти, а само евродепутати. В залата е Елена Йончева от групата на европейските социалисти и демократи.

„Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести“, започва изложението си Йоурова.

„Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат, за да се постигнат консенсус у механизми за проверка и възпиране, и да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия„, каза още тя.

Би било преждевременно да ви дам дата за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, посочи еврокомисар Йоурова. Тя припомни, че предстои решение на Европейския съвет. В експозето си тя наблегна, че макар в отчетения през октомври 2019 г. доклад за напредъка на страната ни по механизма да са отчетени много стъпки в правилна посока, престои да се види как те ще бъдат приложени на практика. Основните проблеми продължават да са корупцията по високите етажи, независимостта на съдебната система и отчетността на главния прокурор, подчерта Вера Йоурова.

Кое е недовършено – посочи тя и избори отново акцентите: Първо, реформи по отношение на борбата срещу корупция. Процедури за отговорността и отчетността на главния прокурор, в т.ч. съдебната независимост – по препоръките на Венецианската комисия. Възможности за мерки срещу прокурори при наказателни действия. Препоръчва се още специален прокурор, който да извършва разследвания на главния прокурор и неговите заместници.https://dce36683598923d2ffb20fcc62a19a17.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Евродепутатът Елена Йончева попита Йоурова дали ЕК готви нов доклад за напредъка на България по механизма и ако, да, кога ще бъде представен той. Тя попита и дали Комисията готви конкретни действия по отношение на България във връзка с политическата криза у нас. „Нека Европейската комисия определи кое ѝ е по-скъпо – българската демокрация или г-н Борисов“, попита Йончева.

България във фокуса и на темата с медийната свобода

Заседанието на комисията започва с дебат по темата за свободата на медиите, посветена на ситуацията в различни европейски държави. Докладчик по темата бе полякинята Магдалена Амадович, а един от докладчиците в сянка – българският евродепутат Елена Йончева.

Йончева се застъпи за общоевропейска политика за свобода на медиите и подчерта, че има голяма разлика между състоянието на медийната свобода в различните държави – Финландия например е на второ място, докато България е на 111-то.

Йончева предложи три насоки за изменение: механизъм за наблюдение върху медиите – извън новия механизъм за върховенство на о; подсилване на разследващата журналистика; финансова помощ на разследващите журналисти; ефикасни механизми за недопускане на монополизиране на медии и липса на прозрачност.

За 111-тото място на България в класацията на „Репортери без граници“ спомена и друг от докладчиците – Рамона Стругариу (Румъния/Renew Europe Group). Тя изброи посегателствата над журналисти – арести, побой, счупена техника – по време на антиправителствените протести миналата седмица.

Прегледана: 48893

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече