Даниел Вълчев: До онзи ден г-н Борисов въобще не знаеше, че в България има Конституция

0

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция

Разговорът за нова българска Конституция не е юридически разговор, а чисто политически. Няма никакви основания за приемане на нова Конституция. Нищо не се е случило толкова в обществото“. Това коментира в предаването „120 минути“ по bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели„, каза още Вълчев.

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция.

Конституцията има този смисъл да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат„, коментира още Даниел Вълчев.

Снимка: Frognes.bg

„Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно“, на мнение е той.

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили.

Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави„, допълни Вълчев.

Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга.

Прегледана: 48474

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече