Емил Спахийски: Политическата система има нужда от проветряване

0

Политическата система има нужда от проветряване и да се започне от нов рестарт, „но този рестарт означава избори“.

Това каза за „Хоризонт“ журналистът от вестник „Труд“ Емил Спахийски, носител на наградите „Черноризец Храбър“, „Джон Паница“.

Съвсем различни са целите, съвсем различен е мотивът, поради който хората излязоха на площадите през последните два месеца в сравнение с протестите през  90-те години. През 90-те говорехме за липса на ход на хората, освен да излязат и да пометат властта, която доведе до бедност, каза журналистът.

„Това беше тотален грабеж на страната на всички нас, спестяванията изчезнаха, хората загубиха, бизнес, имоти. Бедността беше катастрофална. Днес не е така, днес има съвсем друга идея за протест и не знам дали този етикет „въстание“ няма да изиграе лоша шега на организаторите, защото въстанието означава повсеместно надигане на народа, помитане на върхушката и то не по мирен начин. Когато правиш въстание, нямаш после възможността да се оплакваш, че е имало насилие срещу теб, защото въстанието има точно това за цел – да помете с насилие управляващата върхушка“, подчерта Спахийски.

Протестите през последните два месеца са „война“, това е „война“ на хора, които не са съгласни с това, което се случва.

Конвертируемата валута на политиката се нарича доверие, коментира  Емил Спахийски. Според журналиста обаче в това управление в момента и най-вече в прокуратурата то е в положение почти на нула“

Прегледана: 48434

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече