Журналистът Светослав Терзиев: Еврокомисията премълча фактите за България, защото щяха да прозвучат грубо

0

„Обезлюдяването на България е общонационален проблем, защото у нас, за разлика от други страни в ЕС, има отрицателна имиграция, т.е. при нас няма наплив на хора, а обратно – хората напускат страната“. Това каза пред БНР журналистът от в. Сега Светослав Терзиев във връзка с онлайн дискусия на евродепутати и представители на ЕК за развитието на изостаналите региони в Европейския съюз.

По думите му това, което се наблюдава в последните два месеца по улиците на България, също е елемент на този проблем:

„Много млади хора се върнаха заради пандемията и с този процес на завръщане излязоха много други проблеми. Те са недоволни от липсата на базови ценности, от липсата на върховенство на закона. Те имат интернет, но чувстват една друга голяма липса и затова протестират. Те искат нещо различно, което в други държави е постигнато, а в България все още го няма, въпреки че толкова години вече сме в ЕС“.

В предаването „Нещо повече“ журналистът коментира предстоящото днес в Европейския парламент заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на което е планирана дискусия за състоянието на съдебната система и върховенството на закона у нас.

Според Терзиев дебатът в ЕП е много важен, защото от коментарите на европейските партньори на България ще стане ясно къде са сбъркали, защото нещата са се обърнали и сега „Европейската комисия мълчи по въпроси, по които българите говорят на висок глас“.

„Комисията трябва да обясни какво иска да каже на България. В края на миналата година тя каза, че вече няма да прави доклади за България, но не каза, че прекратява Механизма за сътрудничество и проверка. Той беше условие за членството на България в ЕС. Българското правителство беше убедено, че той е прекратен и е престанал да действа. Комисията не посмя да прекрати Механизма, защото не смееше да изрече истинските факти, каквито са в България. Тя ги знае, но не смееше да ги каже, защото щяха да прозвучат прекалено грубо от трибуната на една европейска институция. Затова си замълча“, подчерта журналистът.

Терзиев уточни, че сега тази комисия трябва да даде обяснение какво стана с Механизма, защо го прекрати, какво се промени в България.

Прегледана: 50571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече