Защо ЕНП продължава да мълчи по въпроси, свързани с Борисов и протестите?

0

Българи в чужбина изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, председател на групата на партията в Европейския парламент , с което поискаха ЕНП да изясни позицията си спрямо ГЕРБ. Излизащото в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg огласи инициативата.

Писмото е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, включително и българските, до всички партии членове и партньори на ЕНП, сред които и ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, в това число и до премиера Бойко Борисов.

На 2 септември групата българи в Белгия внесе официално въпроси до ръководството на ЕНП, но не получи отговор. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел на 16 септември с настояване да получат позиция от ЕНП за институционалната криза в България и продължаващите вече повече от 2 месеца протести срещу кабинета и главния прокурор Иван Гешев. И при двете посещения в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В новото писмо са поставени следните въпроси:

  • На 9 септември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) обяви в социалните мрежи, че на заседание на парламентарната си група ЕНП е заявила пълната си подкрепа за българското правителство. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също потвърди това. Международното издание Politico обаче съобщава за съвсем различна интерпретация, а именно, че Туск е отказал да даде подкрепа на всяка цена. Подобни са свидетелствата на Радан Кънев, който е участник в това заседание – по думите му Туск е казал, че се нуждае от повече информация. Ето защо българите в Белгия молят Туск да изясни казаното по време на заседанието.

EURACTIV България също се свърза с ЕНП с молба за коментар за заседанието на ЕНП и позицията на Туск, но отговор до момента не е получен.

  • На 15 септември 2020 г. работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски с искане за спешно разследване на всички нападения от страна на българските полицейски сили, насочени срещу журналисти, публикували информация за мирните протести по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП – съпредседателят Дейвид Каза (Малта) и евродепутатът Магдалена Адамович (Полша).

В тази връзка, българите в чужбина питат подкрепя ли ЕНП или поне парламентарната група позицията на своите колеги.

  • Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?
  • Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната, и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

Въпроси са зададени и във връзка с изявлението на Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 г. Тогава той каза: “Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната”.

Затова групата българи, живеещи в чужбина, иска отговори от висшите представители на ЕНП:

  • Потвърждава ли Манфред Вебер подкрепата на групата на ЕНП в Европейския парламент  към българското правителство и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?
  • Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-о място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), кои успехи на България са визирани в изявлението, при положение че ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?
  • Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?
  • Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията, и в частност текстовете за ролята и статута на главния прокурор, в писмото се пита:

  • Как ЕНП ще коментира конституционните промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза, които ще се проведат на 5 октомври, българите искат ЕНП да коментира разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) информация, че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП.

В действителност, това е точно така, защото за провеждането на дебата в пленарна зала бяха събрани подписите на 55 евродепутати от различни групи, като единственият подпис на представител на ЕНП беше този на единия от инициаторите – Радан Кънев.

Вероятността ЕНП да се дистанцира от ГЕРБ е малка, поне докато партията на Бойко Борисов е на власт. Все пак е от значение, че ЕНП отдавна не се е ангажирала с подкрепа във вид на декларации, туитове и друга активност в социалните мрежи.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 45756

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече