Николай Ненчев: Сбъдват се мрачни прогнози – чужди служби оказват натиск върху българската прокуратура

0

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев направи ексклузивен коментар в ефира на БТВ във връзка с изгонването на двама руски дипломати от България по обвинение в шпионаж. Той постави два основни въпроса – дали тази информация е получена от чужди служби и има ли натиск върху главния прокурор да предприеме действия.

Винаги съм твърдял, че българските служби трябва да бъдат далеч по активни, добави той. Кои са двамата изгонени дипломати и каква информация са събирали?„, попита също Ненчев.

По информацията ми става ясно, че този скандал е започнал в началото на 2016г. Когато стартирах всички проекти за модернизацията на българската армия като министър на отбраната, подчерта Ненчев. По думите му е ясно, че има зависимост на българската прокуратура, която от своя страна оказва натиск върху граждани и висши чиновници.

Бившият министър даде пример точно с обвинението към него по повод сделката за ремонт на самолети в Полша. Спомням си, в края на ноември подписах договора с Полша – за ограничаване зависимостта от Русия – в търсене на по-кратки срокове.

Само два дни по-късно в министерството се получи писмо от ДАНС, в което се иска пълна информация за сделката – записи, договори, камери – всичко. Още повече, това беше договор гласуван от депутатите с голямо мнозинство. Проведоха се разпити на 10-15 души, които работиха по договора. По същото време на мен ми беше повдигнато обвинение. Договорът беше изгоден, ние получихме кратки срокове – а обвинението беше, че съм нарушил интересите на руската страна. Ако бях получил това обвинение от руски прокурор, щях да го приема, но когато то идва от Цацаров, в съдействие на ДАНС, е подозрително. Делото беше водено от прокурор Пиронева (бел.ред. Десислава Пиронева) – която в момента е зам.-главен прокурор. Това е доказателство за натиск от страна на прокуратурата и действие под чуждо разпореждане.

Това обясни Ненчев, който подчерта, че сега вижда подобен сценарий. Ако се окаже, че тази информация е получена от чужди разузнавателни служби, ще бъде много лошо, подчерта Ненчев, защото ще докаже обвързаността на българската прокуратура.

Бившият военен министър обяви, че не познава двамата, сочени за шпиони. Заяви, че имал кратка среща с руския посланик , но те не се разбрали. Това може би вече е четвърти скандал от този вид. Твърде вероятно е да са „големи риби“ (бел.ред. шпионите), тъй като са се опитвали да получат информация за превъоръжаването на българската армия, коментира още Ненчев. „Русия опитва ли се да контролира военната ни промишленост? Твърде вероятно и има доказателства – опита за отравяне на Емилиян Гебрев и тук нямам никакво съмнение, отговори Ненчев. Опитва ли се да ни измести от пазара? „Със сигурност и вече са агресивни, процесът е започнал отдавна“, каза той. След което обаче зададе няколко резонни въпроса:

Това е доста дълъг период на работа – от 2016г. Какво са правили нашите служби, защо не са реагирали? Кои са имената на българите, замесени в този скандал? А какво стана с предишните шпионски скандали? Един от заподозрените получи орден от Путин, а сега се гласи да прави партия.“, каза Ненчев. Според него, в този случай е важно държавата да реагира: Външният министър е добре да изпрати протестна нота до своя колега, действия трябва да предприемат и военния, и вътрешния министър. Сбъдват се мрачни прогнози„, каза Ненчев.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 47161

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече