Очаквано: БСП поема със скандали към изборите за лидер

0

Дни преди вота още няма готови избирателни списъци

Броени дни преди първите преки избори за председател на партията, насрочени за 12 септември, БСП продължава да се тресе от тежки сблъсъци между най-изявените си фигури. В хода на кампанията кандидатите си размениха обвинения във вождизъм, колаборация с ГЕРБ и опити да се предопредели вотът. В същото време неяснотите около организацията на изборния процес поставят отсега под съмнение истинността на резултатите.

В съревнованието ще участват единствено настоящият лидер Корнелия Нинова и единият от нейните заместници в партията – Кирил Добрев. Останалите трима кандидати – депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, и членът на Националния съвет на БСП Георги Тодоров, обявиха, че се оттеглят от кампанията – обидени, че Нинова отказва да участва в публичен дебат с тях.

СЪМНЕНИЯ В ЧЕСТНОСТТА НА ВОТА

Същинската причина обаче е опасението им, че вотът е предрешен от Централната комисия по провеждане на избора (ЦКПИ) – вътрешнопартийният орган, който е натоварен с изборите. На 1 септември Янков, Жаблянов и Тодоров разпространиха отворено писмо, в което обвиниха червената ЦИК, че решенията й са нелегитимни, тъй като организацията на вота била създадена в изгода на Корнелия Нинова, а отделни членове на комисията дори агитирали за нея.

Прекият избор в БСП не покрива и най-минималните демократични стандарти и се използва за налагането на един кандидат в разрез с предварително заявените намерения. Подобна процедура не овластява членовете на БСП, а служи за легитимация на съзнателно прокарваната авторитарна практика през последните години и налагането на председател, поставен над всички органи”, обявиха тримата.

Нинова задочно им отговори по време на речта си пред партийци в провинцията: „Стотиците социалисти в залите в цялата страна сте гаранцията, че изборите са честни, прозрачни и демократични. Няма по-голямо опровержение на внушенията за манипулации … Това се говори от хора, които не искат вие да избирате председателя, а задкулисието да го назначава.”

Факт е обаче, че до момента дори не е ясно колко точно са партийните членове с право на глас. По данни от края на миналата година социалистите наброяват около 83 000 души. Според плана на изборите списъците с избирателите трябваше да са готови до 17 август 2020 г. В началото на септември обаче от червената ЦИК обявиха, че още се работело по заличаването на починалите членове. Затова списъците щели да бъдат готови чак на 10 септември – едва два дни преди самото гласуване.

Окончателните резултати трябва да бъдат обявени на 15 септември, а евентуалният балотаж ще се проведе на 19 септември. По план новият лидер на БСП ще бъде ясен най-късно на 22 септември.

КЪДЕ МИНАВАТ РАЗДЕЛИТЕЛНИТЕ ЛИНИИ

По време на продължилата около месец предизборна кампания претендентите се обсипаха един друг с нападки. Основен мотив в публичното говорене на Нинова пред партийните структури в страната беше, че нейните опоненти са готови да хвърлят столетницата в краката на ГЕРБ, ако победят. Соцлидерът дори заяви, че ДПС се намесвало в партийните дела, като един от кандидат-председателите на своя глава разменял обещания за подкрепа с движението на отминалите местни избори.

Противниците й пък твърдят, че Нинова се стреми  да смаже всякакво опозиционно мнение в БСП и да я превърне в еднолична партия – по подобие на Бойко Борисов и ГЕРБ. В хода на кампанията стана ясно, че вътрешната опозиция гледа по съвсем различен начин на въпроса за обединението на левите сили – включително като се подаде ръка на партиите, произлезли от БСП. Това се видя от действията на Кирил Добрев и на Георги Тодоров, които приеха да участват във форум по темата, организиран от АБВ – формацията на отцепилия се бивш соцлидер Георги Първанов. В същото време отношенията на Нинова с първановистите остават на точката на замръзване.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 48844

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече