Плевнелиев: Радев е не-президент, той пред очите ни не спазва конституцията

0

„Президентът не спазва куп закони и конституцията на държавата и протестиращите, които казват: искаме върховенство на правото, нямат нищо против неговите действия. Затова протестът няма да успее. Създателите на мутрите са в президентството. Това са бивши агенти на Държавна сигурност“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) пред Bulgaria ON AIR.

Трябва убедените демократи в България да се мобилизират и да направят своето мъдро решение. Ако бяхме истински демократи, ако имаше политически елит, ако партиите вярваха във върховенството на правото, то тогава има подадена ръка, включително от протестиращите. Искаме промяна на системата, окей, има промяна в конституцията. Системата не работи, значи дайте да променим конституцията. Въпросът е искаме ли и кога искаме тази промяна. Смятам, че Радев, който пред очите ни не спазва конституцията има още по-малко моралното право да говори за конституция. Той няма морално право да иска оставките на НС и кабинета, той е нелегитимен, защото не спазва върховенството на закона“, посочи Плевнелиев.

Радев е не-президент. Кажете, какво е решението. Ако има поне мъничко разум, политическа воля, ако наистина желанието за промяна на системата е налице, трябва да е облечено в решение, а не само в протест“, коментира още той.

Ако казват А – искаме промяна, то трябва да дойде и Б – ето как. Ние трайно за съжаление сме се запокитили към казахските степи, а не към Европа. Нека всички партии да кажат да, ГЕРБ има доброто намерение, да кажат, да, ние предлагаме една база, дайте да видим всички идеи, ето тук липсва държавният глава“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Важно е президентът да каже: дайте да съберем всички и протестиращите и непротестиращите, партии, профсъюзи, работодатели, всички на една маса, да видим как да направим по-добра конституцията и системата да върви напред“, каза Плевнелиев.

По думите му извънредните избори не са решение.

„Тогава – 2013 г. по 50 000-60 000 бяха на улицата, сега са 600-1000. Не е нормално да не даваме решения. Сега са необходими решения, президентът Радев не е част от решението. Затова ГЕРБ казва може би решението е ВНС, за да променим системата, да имаме нова конституция. Едно ВНС изчиства всичко на ново, това е рестарт, ако го искате, заповядайте. Извънредни избори означава трайна нестабилност в държавата, а икономиката е в трудна ситуация. Мъдрото щеше да е държавният глава да се държи като балансьор в труден момент, а не като център нападател на опозицията“, каза Плевнелиев.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 49548

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече