Реалността – преход от социализъм към мутроолигархат

0

Задава се любопитно съдебно дело – „Отровното трио“ срещу Цвета Караянчева – заради думите й, че протестиращите се финансират от задграничния олигархат, в частност Васил Божков. Делото изглежда предрешено, тъй като ще е много трудно Караянчева да докаже нещо подобно. Но и да не е, друго е важното. 

Проф. Велислав Минеков зададе интересни въпроси: какво ли би останало ако получим обратната отчетност, например отчетност за тъмни сделки, подозрения за корупция, подкупване на висши държавни чиновници и от нас да добавим – прословутото шкафче с евро. Нима всички олигарси, които бяха създадени в последните 30 години, възникват от само себе си и по олигархичен талант, а не от таланта на властта да се слива с тях и процъфтява в общия политико-икономически бизнес, който има толкова общо с истинския бизнес, колкото атаката срещу „Хиполенд“ заради подкрепата на протестите. 

Представете си документ, извънредно сложна ексел таблица. В тази таблица да фигурират всякакви обръчи от фирми, размяната на капитали между печеленето на обществени поръчки и отделянето на определен процент към властта. Да се добавят едни милиони към телевизия, едни други милиони към приемането на щадящи закони спрямо крупния бизнес, ключови концесии. А накрая да се тегли една трудна за преглъщане черта. Тази черта дори няма да е някаква цифра, доколкото след определени брой нули съзнанието се отказва от изчисления.

По-вероятно на нея да пише съвсем простичко: преход.  В таблицата ще има изключително много празни полета. Те ще бъдат полетата за наказание, полетата за присъда, полететата за правова държава и възмездие. На тях с разкривени букви ще пише самопризнанието на главния прокурор – че разделението на властите е дясно екстремистка претенция. До тези полета пък ще фигурира огромен списък от обещания срещу които няма да има нито едно тикче за изпълнението им. Нещо като вечно недовършената „Хемус“. 

Най-интересното е, че скоро ще може да говорим за две неосъществени лустрации.

Първата е ясна. Втората обаче е не по-малко належаща: въобще да не се допускат до властта фигури от последните тридесет години. Забрана за всякакви лица, свързани с прехода и претендиращи да го рестартират с нова конституция.

Да го наречем така: преход от социализъм към мутроолигархат. В какво живяхте от 1989-та до 20– и някоя? А, онези години ли? Да помня, помня – беше мутроолигархат. Започна със силови групировки и продължи със силови групировки, които се превърнаха във власт и бизнес. Помните ли – стигна се дотам протестиращите да бъдат наречени „Мафия“. Кой ги нарече така? Как кой – премиерът на държавата.  Така ставаха нещата тогава. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 46544

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече