Цветанов с амбиция за обединение на център-дясно: Българите очакват политици с морал, експертни качества и диалогичност

0

По думите му българските граждани очакват „политици с морал, експертни качества и диалогичност“

Амбициозната цел да създаде съюз, в който да влязат всички хора в център-дясно на политическия спектър, си постави бившият №2 в ГЕРБ Цветан Цветанов. Заявката той направи на събрание на участниците в инициативния комитет на бъдещата му партия „Републиканци за България“. На срещата беше приет проект на учредителната й декларация.

Пред медиите Цветанов беше категоричен, че бившият му бос Бойко Борисов няма бъдеще в политиката. „Обществената оценка е, че това правителство е изчерпало доверието към политиките, които прави. Желанието на демократичната общност е за оставка на Бойко Борисов, което автоматически дава много ясен знак, че в един следващ управленски мандат би могло да се направи кабинет и, каквато и да е конфигурацията на участващите в него, поне един човек няма да бъде министър-председател – това е Бойко Борисов“, убедено заяви Цветанов.

Той изрази увереност, че още членове и симпатизанти на ГЕРБ ще се присъединят към неговите републиканци: „Много са хората, които се чувстват обидени, защото се вписват в общия знаменател на това, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт … Ако всички тези, не само от ГЕРБ, но и от център-дясно на политическия спектър, демократично мислещи български граждани, припознаят нашите цели, ние сме готови да обединим усилията си, защото заедно сме по-силни, отколкото поотделно.“ И се похвали, че на събранието са присъствали бивши членове на СДС, ДСБ, ДПС, ДОСТ.

ХОРАТА ДО ЦВЕТАНОВ

Сред личностите до Цветанов се открои Джема Грозданова. Тя беше депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика до внезапното й напускане преди няколко месеца. Пред журналистите бившият високопоставен кадър на Борисов разказа, че напуснала ГЕРБ, защото открила в един момент, че това, което върши, нямало смисъл. Към Народното събрание няма доверие и са необходими предсрочни избори, допълни Грозданова. За отбелязване е, че докато беше депутат, тя с нищо не разкри, че гледа по подобен начин на парламента и на ГЕРБ.

Забеляза се и присъствието на Горан Благоев -телевизионен водещ в БНТ, който неотдавна влезе в жесток конфликт с близкото до управляващите ръководство на държавната медия. Благоев произнесе програмна реч, в която обвини политическата класа, че се страхува да осъществи нужните на страната реформи. „Модернизацията на политическия и обществен живот се превръща в най-важната предпоставка за развитието ни в условията на глобална несигурност“, изтъкна той.

По думите му българските граждани очакват „политици с морал, експертни качества и диалогичност“, които да преодолеят настоящата „свръхперсонализирана власт“ и да променят политическия модел, характеризиращ се с „корупционни практики и задкулисни решения“. „Нека да работим за модерна България в силна Европа. Бог да пази България“, завърши Благоев.

В кратко приветствено слово към присъстващите на събитието самият Цветанов открои като приоритети на своя политически проект обединението на дясномислещите хора, отстояването на евроатлантическите ценности, толерантността между етносите, защитата на малкия и среден бизнес, подобряването на образованието, внедряването на електронно дистанционно гласуване.

Освен Благоев и Грозданова, в партията влизат още бившият кмет и бившият областен управител на Видин – Огнян Ценков и Албена Георгиева, световният европейски шампион по щанги Благой Благоев, волейболистът Боян Йорданов, д-р Румен Динев, криминалният психолог Тодор Тодоров, енергийният експерт Христо Казанджиев, проф. Румен Кънчев, оперният певец Георги Пандуров, издателят Георги Стефанов и други. Сред гостите на събитието бяха трима бивши кметове: на Благоевград – Атанас Камбитов, на Банско – Георги Икономов, на Ямбол – Георги Славов

Учредителното събрание на „Републиканци за България“ ще се проведе с експресна бързина – още на 27 септември.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 47109

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече