БОЕЦ сезира ЕК, ОЛАФ и европрокуратурата за „Турски поток“

0

Сдружението алармира за „руски контрол над проекта“ и за нарушения в сключени договори с европейско финансиране

Гражданското сдружение БОЕЦ съобщи, че е сезирало европейските институции за смущаващи факти и обстоятелства около изграждането на газопровода „Турски поток“ на българска територия (премиерът Борисов и министрите му упорито наричат тази част от трасето „Балкански поток“).  Сигналът е адресиран до Европейската комисия, ОЛАФ – Европейската служба за борба с финансовите измами, и Върховния европейски прокурор Лаура Кьовеши. 

„Внесохме официален сигнал, с който информираме Брюксел за установеното руско участие при изграждането на газопровода, и представяме конкретни доказателства както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми,  закупили техника за милиони с европейско финансиран, и за установени  нарушения по сключените договори, обясни председателят на БОЕЦ Георги Георгиев. В последните месеци активисти на организацията и журналисти от разследващия сайт Биволъ направиха серия разследвания и репортажи от мястото на събитията – т.е. от строителната прощадка на газопровода, за да съберат доказателства за нарушения и нередности около проекта. Те излъчиха и поредица от видеоматериали, от които става ясно, че по трасето работят руската фирма IDC, свързвана с Кремъл и беларуската държавна компания „Белтрубопроводстрой“.  А премиерът Бойко Борисов и до днес твърди, че няма никаква „руска връзка“ в „Балкански поток“. 

Екип начело с Георги Георгиев и днес отиде на „инспекция“ на трасето, като се включи с живо излъчване

„Установихме, че беларуската компания „Белтрубопроводстрой” е била отстранена от участие в подобен проект в Литва – правителството е преценило, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с „Газпром“ и с руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи „Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно“,  твърдят от БОЕЦ. От сдружението посочват, че са потърсили среща с представители на IDC в българския им офис, намиращ се в с. Брусарци, но са ударили на камък – охраната (говорещи на руски гардове), се държала доста недружелюбно, а никой представител на фирмата не пожелал да отговори на следните въпроси на БОЕЦ: 

1. Нкакво основание руската фирма IDC изпълнява дейности по строежа на „Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма „Аркад” и в нейния договор с българската компания възложител „Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?

2. Има ли руската  IDC необходимите разрешителни и сертификати за дейност на територията на ЕС? 

3. Как са влезли на територията на България руските и белоруски работници -имат ли необходимите визи, разрешителни за работа, трудови договори, застраховки и квалификация? 

4. Защо руска фирма с руски работници и техника строят „Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

БОЕЦ Archives - Gospodari

„Сезираме ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши и за разслeдванията на Биволъ и BIRD за установените на място чисто нови камиони и техника, закупени от български фирми по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“. Разследващите журналисти са се натъкнали на  редица нарушения на сключените договори за европейско финансиране“, посочват от БОЕЦ, като прилагат линкове към три видеоматериала: 

https://www.facebook.com/watch/?v=371400127569396

https://www.facebook.com/watch/?v=2672524869666675

https://www.facebook.com/watch/?v=1068129850294106

Към сигнала до евроинституциите са приложени подробна информация, видеоматериали и документи.  Въз основа на събраните материали от БОЕЦ правят следния коментар: 

„...От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер „Балкански поток” е всъщност продължение на „Турски поток” и копие на „Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с „Газпром“ и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС.

Напълно невярно се оказва твърдението на българският премиер Бойко Борисов, че този проект ще осигури деверсификаци на енергийните доставки. Всъщност той затвърждава монопола на „Газпром“ в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет. Путин използва проекта „Турски поток” на територията на България като Троянски кон, за да затвърди енергийната зависимост на страните от региона. В същото време ЕС чрез своите фондове пряко и индиректно финансира този проект – в него участват български  фирми с техника, купена с европейски средства. Европа сама плаща, за реализацията на енергийните и хибридни атаки на Русия на своя територия.

Във връзка с пълномощията на новосъздадената Европейска прокуратура, в чиито ресор е именно разследване на сигнали за злоупотреби с европейски средства, сезираме и нейния ръководител Лаура Кьовеши за казуса, както и европейската служба за борба с измамите OLAF.

Автор: Юлиана Бончева

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 42874

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече