Георги Готев: За първи път европейски прокурори ще разследват безобразията с евросредствата

0

„За първи път европейски прокурори ще може да разследват безобразията със злоупотребите с евросредства и те могат да се опрат на разследващата журналистика“, коментира пред БНР журналистът от Euractiv.bg Георги Готев.

„Откакто България е в ЕС, мястото ѝ в класацията за свобода на медиите е все по-назад“, каза Готев, който ще бъде модератор на Международна конференция, посветена на свободата на медиите в България,. Домакин на форума, който ще се проведе днес в София, е евродепутатът Елена Йончева, член на парламентарната група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Основен гост ще бъде зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

По думите на Готев преди десетина години страната ни е била на по-добра позиция сред страните в Европа:

„Няма гаранция, че когато една страна влезе в ЕС, тези проблеми ще се решават. В България нещата тръгнаха по най-лошия начин. … Ние сме си виновни за това“.

Журналистът подчерта, че пред еврокомисаря Вера Йоурова ще бъде поставен въпросът, защо ЕК си затваря очите, когато огромните суми, идващи като евросредства за реклама за медиите, се оставят правителството да ги преразпределя. Нима не е възможен друг, по-справедлив начин, заяви той.

Готев подчерта, че България има силна разследваща журналистика и изказа надежда, че европейският прокурор може да стъпи на разследванията на български журналисти.

Журналистът беше категоричен, че е много важно да се търси решение на проблемите на национално ниво, а не задължително да се търсят европейски механизми.

Прегледана: 40147

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече