Европейското правосъдие призова: Искаме да видим устойчив положителен резултат в борбата с корупцията в България

0

Има 49 решения на Европейския съд, с които България е осъдена.

Искаме да видим устойчив положителен резултат в реформата на съдебната система, в борбата с организираната престъпност и корупцията. Ще запазим механизма за проверка и контрол, защото много българи нямат доверие в своята съдебна система“, заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова по време на изслушването за Бъгария в ЕП.

По думите й Европейската комисия изцяло подкрепя мирните демонстрации в България, защото това е основно човешко право. В понеделник вечерта на специално заседание на Европарламента беше обсъдено върховенството на закона в България. Предстои депутатите да гласуват резолюция, която вече бе приета от комисията ЛИБЕ.

Комисията знае за изявленията на Борисов за преразглеждане на Конституцията, каза още Йоурова.

Според нея обаче конституционната реформа трябва да бъде предмет на широк дебат, за да се постигне съгласие в обществото. Според Манфред Вебер България се управлява от правителство, свързано с ЕНП, избрано демократично, както и парламентът. Той заяви, че България е на прав път и че не може да се постига промяна чрез демонстрации, а само чрез свободни и демократични избори – през март.

Председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар обаче контрира, че има 49 решения на Европейския съд, с които България е осъдена. Има политическа намеса в дейността на прокуратурата, както и на частни фирми, ограничава се свободата на словото. Това не е нападка, а загриженост, каза още той. „Бях на софийските протести“, каза Даниел Фройнд от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс. „Имах възможност да говоря с много хора. Чух, че съдебната система е в неподходящи ръце, разбрах, че европейското финансиране се присвоява от корумпирани лица. Какво правим ние като ЕС? Какво виждат българите – пореден доклад. Казаха ми – моля, спрете европейското финансиране, това ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси“. Технически проблеми с микрофоните наложиха кратко прекъсване, което стана повод и за шеги по-късно.

Веднага след паузата Ангел Джамбазки от ЕКР определи резолюцията като „крайнолява“. Политиците не трябва да коментират съдебната власт, защото това противоречи на върховенството на закона, каза той.

„Корупцията си има име и то е ДПС“, каза още Джамбазки.

След него се изказа крайнолявата ирландка Клеър Дейли, която единствена от участниците произнесе името на Иван Гешев. Според нея в България главният прокурор има безконтролна власт, а корупцията е повсеместна. Депутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков се обявиха в подкрепа на българското правителство. „Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите си навън и ги решаваме сами. България над всичко“, каза Новаков.

Илхан Кючук за пореден път осведоми евродепутатите, че в България предизборна агитация може да се води само на български език, което според него е проблем. Той нарече издаването на български паспорти „касичката на ВМРО“, което предизвика острата реакция на Ангел Джамбазки.

Днес болката на България е болка на целия Европейски съюз“, каза Елена Йончева. По думите ѝ, Борисов е позволил на определени лица и кръгове да се възползват от членството на България в ЕС.

Пред депутатите говори и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Според него България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, свързани с отчетността на главния прокурор. В началото на октомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“ проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Резолюцията за България трябва да бъде гласувана в четвъртък. Според наблюдатели е прецедент да се обсъжда специално България и да се гласува текст за нашата страна.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 45423

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече