Журналист за кризата на доверието: Управляващите се превърнаха в част от пейзажа

0

Основната грешка на съвременниците на дадени политически събития, в който и да е исторически период, е, че си мислят, че всичко, което се случва, е предопределено. Това заяви в ефира на предаването „Студио Actualno“ журналистът и водещ на „120 минути“ по bTV Светослав Иванов. В първото издание на „Студио Actualno“ за новия сезон, Иванов коментира обществено-политическите процеси у нас и по света, като посочи, че живеем във времето на късите разкази.

Светослав Иванов, снимка: „Епицентър“

Хората никога не са били претрупани с толкова много информация и в същото време ние сме по-объркани от всякога – именно заради тази информационна наситеност„, смята Иванов.

Според него, ако пред обществата стои един информационен океан, те няма да могат да го изпият, могат само да плуват в него. В този забързан свят, сякаш нямаме време, а това е много опасно, каза Светослав Иванов. Протестите, политиците и възпроизводството на щастие „Всичко, което се случва в момента, е закономерно. То не е неочаквано – в никакъв случай. Аз лично не мога да предскажа, докъде ще стигнат тези процеси. Моментната снимка е такава, защото тя може много бързо да стане неактуална. И това е така именно заради информационния вихър, който е много силен“, отбеляза Светослав Иванов. Както политиците, които в момента управляват страната, се превърнаха в част от пейзажа, така и техните аргументи да останат на власт могат да се превърнат в част от пейзажа, счита журналистът. „Когато всички канали са отворени, ти не говориш на своя електорат, не говориш на хората, които те харесват – ти трябва да говориш на всички. И когато се опитваш да говориш на всички, ти искаш или не искаш, ставаш популист. Дори да не си популист по душа„, каза водещият на „120 минути“.

Чудя как ще изглежда следващата генерация политици, която ще дойде в нашия регион, в България. И се чудя как ще могат тези хора да пробият стената от викове, която наблюдаваме в момента: дали те трябва да крещат, за да ги забележат хората – всъщност те на кого говорят? Тогава това, което наблюдаваме, каква политика е?

То прилича повече на театър, в който група популисти говорят това, което смятат, че ще се хареса на хората, докато публиката ги гледа и не им вярва. Ето така се ражда кризата на доворието„, убеден е Светослав Иванов.

Светът стана малко пластмасов и може би този период, през който преминаваме, е очистващ. Другото не е хубаво, защото може да се окаже, че много елементи на света са подвластни на разрушение. И така той да се превърне в нещо друго, което не познаваме„, заяви журналистът.

Според него всички политически фигури са отражение на общия колективен манталитет на съответните страни. За кървавата нощ в Средиземно море, за това какво е усещането да се разхожда човек в руините на резиденцията на покойния диктатор Муамар Кадафи, за работата като репортер на терен – гледайте целия разговор със Светослав Иванов  във видеото.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 44566

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече