Иван Бърнев: Политиците смятат, че могат да кажат всичко, без последици, но над тях е народът

0

„Всички политици смятат, че имат право да говорят каквото си поискат и най-важното, че това няма да има никакви последици за тях. Това е огромно високомерие от тяхна страна – мога да си говоря и да се държа както си искам, над мен няма никой. А, не! Има! Народът!“. Това каза в интервю за БГНЕС актьорът Иван Бърнев.

Той е сред над хилядата представители на изкуството, науката и интелектуалния труд, подписали се под отвореното писмо в подкрепа на антиправителствените протести и срещу многото деформации в политиката и в обществото у нас. С него обществениците поискаха незабавно 5 оставки: на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на директорът на БНТ Емил Кошлуков и на председателя на парламентарната комисия по култура в НС Вежди Рашидов. Нейният подпис е сред тези на други творци, които се обявиха против модела „Борисов-Доган-Пеевски“.

Отвореното писмо на творци и учени с искане за оставка на властта отива в ЕП „Аз нямам „Фейсбук“, малко по-късно долових и се включих в инициативата със закъснение. Това, което страшно ми допадна е, че в писмото изключително добре са формулирани болежките на хората, решили да го подкрепят“, каза актьорът.

Според него не са прави онези хора, които отправят упреци към подкрепящите писмото, че реакцията им е закъсняла, тъй като недоволството се излива по площадите от 3 месеца. „Не, не е така. Първо трябва да кажа, че правителството на Бойко Борисов и кликата около него никога не са били техният избор. Дълго време много от тези хора са сигнализирали за случващото се, всеки по своя начин, със своята си работа – дали журналисти, дали в науката, дали в изкуството и културата“, подчерта Иван Бърнев. Той смята още, че допълнителна искра дава и фактът, че тези сфери никога не са били приоритет за днешните управляващи.

От години чакаме да тръгне нещо положително в сферата на образованието, на културата, управляващите да поемат по пътечката на духовното. Хората имат нужда да се зареждат от смислени и стойностни неща, а не толкова от ежедневната информация, с която ни блъскат политиците през различните медии“, счита актьорът и пита: „Как пък някой не дойде и не постави като предизборна платформа това?“.

За пример пък дава тревожното видео, обиколило медиите, в което се вижда как младеж безпричинно рита в гръб възрастен мъж. „Ако преди 30 години, някой беше поставил образованието, а от там науката и културата като приоритет, ценностната система на цяло едно поколение щеше да бъде много по-устойчиво формирана. Сега берем плодовете от това. Не искам да обидя никого, но в България има много хора, които имат страшна празнота в сферата на духовността. Тази празнота веднага се изпълва с друго, с агресия например“, коментира още той. Актьорът тревожно отбелязва и друг проблем – просташкият език се превръща в официален за политика.

„После как искаме младите хора да говорят по различен начин?“, пита Бърнев.

„Кризата не е просто политическа, кризата е морална“, категоричен е актьорът, според когото протестите отправят простичко послание към властимащите – махнете се! „Те отговарят: Кой ще дойде? Ама не ми казвайте това! Вие ли сте се загрижили аз кого да избера. Хората просто не ви искат. Това не го казвам аз, казват го много хора“, посочи още той.

„Страшно много искам този дух на протестите да продължи. Струва ми се, че работата няма да се докара до там да падне предсрочно правителството. Но много ми се ще като дойдат изборите, когато и да са те, тези млади хора да гласуват. Аз винаги съм ходил да гласувам. Не ми се ще да чувам съобщения по медиите, че изборната активност е 20-30%. Много отчаяни млади хора често казват, че не искат да гласуват за никого, защото нито един не ги удовлетворява. Не! Това не е начинът! Трябва да бъдем активни“, призова актьорът.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 40043

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече