„Лицата на протеста“: Кой и защо иска оставките на Борисов и Гешев?

0

В петък протестът премина под надслов „Велико народно въстание 5“. Организаторите обясниха, че това ще е последната демонстрация в този формат. Екипът на „120 минути“ по БТВ се срещна с част от хората в Триъгълника на властта.

Жълтите павета превръщат централните улици на ориенталска София в европейски булеварди.

На демонстрациите през последните 30 години най-често изричаната дума върху тях вероятно е „Оставка“. Така столетие по-късно жълтият паваж отново се е превърнал в символ на промяна.

За 100 дни недоволство срещу Борисов и Гешев в сърцето на властта се виждат различни хора, обединени от една мисия. Като Томислав Ризов – аналитичен химик.

2002 г. бях на специализация в Мичиган. Там ми предложиха да остана, но не останах, защото бях решил, че тук трябва да си върша мечтата и работата и че тук ми е мястото. Но проблемът е, че последните една-две години започнахме да се замисляме с жена ми да заминем“, споделя Томислав.

Казва, че управляващите очакват демонстрациите сами да приключат.

„Те на това разчитат, но едни се изморяват, после пак идват. Това не е страшно, че хората са се изморили, а по-важно е, че едни тръгват, едни идват, но винаги има хора и поддръжката от хората в България за тези протести е достатъчно голяма“, казва още той.

Не трябва да се предаваме поне заради децата ни и бъдещето, което ще им оставим“, казва Росица Петрова.

Надяваме се, че колкото повече ставаме, надяваме се да разберат, че наглостта им няма да остане незабелязана и просто ще се махнат най-накрая. Надявам се да са се накрали достатъчно“, допълва Мартин.

Бях много изненадана председател на Народно събрание да не знае какво значат публични средства и че когато построиш нещо с публични средства, то не е частна собственост или на който и да е индивид, без значение каква позиция заема“, казва Лидия.

Казва, че промяната в политическата система у нас вече е в ход.

Велислава е майка на три деца, които учат в чужбина, и казва, че е на протеста именно заради тях.

Много ми е мъчно, че си отглеждаме емигранти. Искам да има условия, подходящи в нашата държава. Децата ни да не търсят препитание навънка, а да си седят тук, където им е мястото“, казва тя.

Петър Славов е IT специалист.

„Аз следях събитията от самото начало и преди Христо Иванов, но това вече доста ме възмути. Не успях да идвам, защото не бях в София, но при първа възможност бях тук“, казва той.

На протеста срещаме още евродепутати.

Протестиращите се борят за демокрация и правосъдие, да се отърват от корупцията – това е същата битка, която водим в Европарламента. Това е четвъртият ми път тук. Дискутирахме и страната ви в Европарламента. Не трябва да съм тук, за да видя проблема. Вижте индекса за корупция, вижте индекса за свобода на медиите и позицията на България“, казва Пол Танг.

Знаех малко, но имаше хора от България в Европарламента, говорил съм с българи, подготвях се 10 дни, за да дойда на този протест днес тук. И си мислех, че Хърватска е най-корумпираната държава в Европа, но след като чух казусите и историите тук, си мисля, че вие сте на по-лоша позиция. България може и трябва да се справя по-добре“, казва Иван Синчич.

Повече в линка към видеото: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/licata-na-protesta-koj-i-zashto-iska-ostavkite-na-borisov-i-geshev.html

Източник: БТВ

Прегледана: 39899

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече