Наследството на „Наглите“ – много разбити животи и 3 млн. в неизвестност

0

Разказва една от жертвите на пуснатия предсрочно Ивайло Евтимов – Йожи

Eдно съдебно решение от изминаващата седмица, събуди болезнени спомени у жертвите на прословутата банда за отвличания „Наглите“. Софийският апелативен съд пусна предсрочно от затвора Ивайло Евтимов – Йожи, който беше осъден на 18 години затвор.

2 години и половина по-малко обаче лежа той в затвора, защото се бил поправил според съдиите. Стоян Нешев припомня всичко за групата, отвличала хора за пари. Говори и с жертвите и се връща в прословутата „Къща на ужасите“, където жертвите бяха държани и измъчвани, докато получат парите за тяхната свобода.


Тази дума справедливост за мен е избледняла. Да, бях доволен при първоначалната присъда – че те си получиха заслуженото и ще влязат в затвора. Оттам нататък имаше и много разочарование„, казва пред Нова тв Киро Киров.

Той е една десетките жертви на „Наглите“. През годините сме ви разказвали историите им. Те обаче не се забравят лесно. „Наглите“ са хората, които отвличат за пари. Над 3 милиона евро от откупи и до днес остават ненамерени. Наглите са хората, които режат пръстите и ушите на жертвите си. Унижават ги. Общуват с близките им чрез обяви във вестниците. Наглите са хората, заради които някои от жертвите и близките им вече не са между живите, а други – живеят с тежки заболявания.

Киро Киров разказва спомени и емоции от случилото се ден, след като Софийският апелативен съд освободи предсрочно от затвора един от осъдените – Ивайло Ефтимов – Йожи. Той излиза на свобода 2 години и 5 месеца по-рано. Присъдата му беше 18 години затвор. Изтърпял е повече от половината наказание. Работил е зад решетките. Според съда Йожи е изградил достатъчно добри задръжки. Бил е мотивиран за промяна. Не е търсил оправдание за действията си, изразил е съжаление по отношение на жертвите, аргументират се магистратите.

Нямам желание дори да кажа: Абе, той трябва да си излежи присъда. Решил съдът, намерил е причини – жив и здрав да е„, казва Киров.

И въпреки, че на пръв поглед Киро Киров посреща новината с безразличие, дълбоко в себе си той е разочарован.

Животът ми не е това, което беше. Животът ми не е това, което бих искал. Това, че държавата и органите не успяха да намерят всички. Това, че тези пари – над 3 млн. от всички отвлечени не се показаха. Нашите пари са били белязани. Някой обаче покри тези пари. Някак ги преработи. Това е организирана група, която според мен има по-висока ниво ръководство, до което държавата и органите не са успели да стигнат“, смята Киров.

След 14 дни в плен синът му Иван Киров събира 517 хиляди евро за свободата на баща си. Взема парите от семейната фирма. Слага ги в черен сак и на 11 април 2009 г. към 23.30 часа по указание на „Наглите“ ги оставя на 17-и километър на бул. „Цариградско шосе“.

Щетите от отвличането Киро Киров изпитва и до ден-днешен.

Когато те видят на улицата и се побутнат и сигурно си казват: „Ей, тоя е отвлеченият“. Първото нещо, което си помисля всеки друг човек от околните, които не ме познават, е дали тоя мисли още за онова време. А какво ли чувства„, споделя Киров.

Киров не е получил и стотинка от обезщетението, което му дължат „Наглите“.

Бизнесменът разказва, че ако днес срещне някой от похитителите си на улица, едва ли ще го разпознае.

Освен Ивайло Ефтимов-Йожи присъди по 18 години затвор получиха Прокопий Прокопиев – Културиста и Даниел Димитров – Релето. За серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., беше осъден и Любомир Димитров – Гребеца. Още двама бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения. „Наглите“ са доказано отговорни за 11 отвличания и 1 опит. Според последната дума на съда те са държали в плен все богати наследници или бизнесмени – Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров. Имат и неуспешен опит за отвличане на не толкова заможен автокрадец.

Автор: Петя Славова

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 42823

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече