Не е просто къщата в Барселона – друго е по-зле

0

Помните ли защо започнаха протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев? Избухването на такова недоволство никога не може да бъде описано само с една причина, но безспорно основната е проста – корупция. Периодично в България стават скандали, свързани с властта. Нямам намерение тук да им правя преброяване, но има един, който уж избухна, но всъщност си остана там, някъде отзад.

Става въпрос за първия запис с глас, приличащ на този на Бойко Борисов, който изтече в публичното пространство. Използвам формулировката „приличащ“, защото никоя официална и отговорна за такива неща българска институция така и не направи анализ и не каза премиерът ли е или не е. Според евродепутата от БСП Елена Йончева, записът е автентичен – тя го каза с твърдение, че е дала аудиото за анализ на американска лаборатория, работеща с ФБР и американското правосъдно министерство. Йончева говори още на 24 юли! Сега сме 5 октомври. Българската прокуратура не говори. А в този запис има далеч по-важни твърдения от иначе, да използвам иронично думичката „весели“, приказки по адрес на Цвета Караянчева и умствените ѝ способности. И вече малко хора си спомнят какви.

Сега – за такива думи, изречени от длъжностно лице, е време да разгърнем Наказателния кодекс: Чл. 282, ал. 1: Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена държавна и обществена длъжност (по чл. 37, ал. 1, т. 6). Чл. 282, ал. 2: Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. Чл. 282, ал. 3: За особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6. 

За разлика от прословутата къща в Барселона, където има много неясноти, тънки моменти, много работа за доказване и никаква ясно видима директна връзка с Борисов, то в случая с този запис има много повече и то директно.

Въпрос на желание е да се потвърди от оторизиран български орган т.е. прокуратурата дали записът е автентичен и вече оттук-насетне да започне работа по събиране на доказателства, годни за съда според българското законодателство – защото в България не всеки запис, аудио или видео, може да е доказателство, дори да е абсолютно автентичен. Затова 87 дни си говорим за оставка. Не за една – защото това просто вече не се търпи!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 44592

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече