Ново 20! БСП създава правителство в сянка със 17 ресорни съвета

0

Националният съвет на партията прие състава на изпълнителното бюро, само 9 се въздържаха

БСП създава своеобразно правителство в сянка, което да следи работата по ресори в министерствата и да предлага алтернативни политики. За целта в следващите 4 години работата на партията ще бъде подпомогната от 17 ресорни съвета, реши Националният съвет на партията по предложение на председателя Корнелия Нинова, съобщава „СЕГА“. 

17-те ресорни съвета ще повторят съществуващите в момента министерства. Основна задача на структурите ще бъде да анализират работата на министрите и да разработват алтернативни политики. Въвеждат си и нови правила за работа по места с кметовете, както и нов ред за отчетност на евродепутатите от левицата. Националният съвет възложи на Изпълнителното бюро веднъж на два месеца да провежда изнесено заседание в страната, а така също веднъж на два месеца Изпълнителното бюро ще провежда работни срещи с кметовете и общинските съветници на БСП.  Отсега нататък избраните от социалистическата партия евродепутати пък следва всеки първи вторник от месеца да присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро. На него те трябва да представят отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който да се одобри и съгласува с ИБ – текстове за резолюции, планирани проекти, мероприятия (конференции, семинари, обучения), инициативи, дейности, важни гласувания, официални връзки с други групи и организации. Провежданата политиката следва да е в унисон с националната политика на БСП и да е тясно координирана и одобрявана от ръководните органи на партията, заяви председателят на БСП. Новите правила за работа на евродепутатите се приемат на фона на остър сблъсък между Нинова и евродепутата Елена Йончева. 

Пред новия състав на пленума Нинова обяви курс към избори и обяви темата за разцеплението в БСП за затворена. „Големите очаквания“ на нашите политически опоненти, говорители и анализатори за „страшното разцепление“ на БСП се сведоха до напускането на шест души от партията – от над 80 хил. души. Смятам да затворим тази тема. Разбира се, те няма да ни оставят намира, постоянно ще експлоатират, за да изглежда БСП слаба и разединена. От нас зависи категорично и с факти да се противопоставим на това“, посочи Нинова. Според нея се задавала и нова опорна точка – че БСП не е алтернатива, а се е договорила с ГЕРБ и Бойко Борисов. 

НОВО РЪКОВОДСТВО  

С явно гласуване Националният съвет на БСП прие предложеното от Корнелия Нинова Изпълнително бюро със 136 гласа за, 0 против и 9 въздържали се. Както и досега, то ще се състои от 21 човека. ИБ е структурата, чрез която БСП взима най-оперативните решения. В състава му заместник-председатели ще са Кристиан Вигенин – международна дейност; Владимир Москов – местно самоуправление; Ирена Анастасова – публични политики; Атанас Зафиров – коалиционна политика.

Секретари ще са Вяра Емилова – общи дейности и Христо Проданов – контрол по изпълнение на решенията на НС.

Членове на ИБ са: Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Борислав Гуцанов – нов член, Боян Иванов – нов член, Георги Свиленски, Иван Иванов – нов член, Катя Георгиева – нов член, Крум Зарков, Манол Генов, проф. Радослав Гайдарски, Стефан Бурджев – нов член, Стоян Мирчев, Стойко Танков – нов член, Трифон Панчев – нов член.

Корнелия Нинова обяви, че предложението за състава на новото ИБ е базирано на пет принципа: хора с професионален опит и експертиза във всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и местна.; представители на различните секторни политики и съсловия – учители, лекари, юристи, конституционалисти, икономисти, дейци на културата, инженери, финансисти, експерти в екологията, транспорта и вътрешен ред и сигурност. Третият принцип е баланс между приемственост и обновление – половината от предишното бюро, половината нови членове на ИБ. Следва възрастов баланс – опитни, средно поколение и млади. Най-възрастният член на ИБ е проф. Радослав Гайдарски на 82 години, а най-младият е Стефан Бурджев на 32 г. Последният критерий е да са представители от шестте региона за планиране в България, за да има балансирано регионално представителство. 

Увеличават се заместник-председателите, които Нинова натоварва с отговорности. От четирима досега, стават петима. Увеличава се броят на секретарите от един на двама.

Ресорите на зам.-председателите са публични политики, местно самоуправление, международна дейност и двата нови ресора – коалиционна политика и идеология.

Няма да има зам.-председател по организационните въпроси. В предишното Изпълнително бюро на социалистите тази функция се изпълняваше от Кирил Добрев. В новата структура и щата на „Позитано“ ще има началник-отдел „Организационен”, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на партията, съобщи Нинова.

ПОЗИЦИЯ 

Националният съвет на БСП прие позиция по отношение на Резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври 2020 г. относно принципите на правовата държава и основните права в България, съобщи БГнес. Левицата оценява като вредно споменаването на ОМО „Илинден“ и определя като неприемливи призивите за ратификация на Истанбулската конвенция. В същото време се приема изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите, съобщиха от партията.

Чрез позицията, БСП призовава българските граждани да продължат да се противопоставят активно на мафиотизираното, антидемократично и олигархично управление в България, да отстояват свободата и демокрацията, да се борят за справедливост и граждански контрол над институциите, както и да участват масово в предстоящите парламентарни избори, които могат да поставят ново начало в развитието на България. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 39831

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече