Политологът Калоян Методиев: Нинова е единственият политически лидер, подготвен да управлява България

0

Политологът Калоян Методиев разкри в интервю за НОВА ТВ, че чрез приетия от Европейския парламент (ЕП) текст на Резолюция за кризата в България са налице опити от различни страни премиерът Бойко Борисов да бъде реабилитиран: “Резолюцията, която прие Европейският парламент, е добро за Бойко Борисов и лошо за България”. Той допълни, че това е било „кръвопреливане на Борисов и акция по неговото спасяване“.

Калоян Методиев, снимка: „СЕГА“


Прочитът на политолога по отношение на съдържанието на приетата от Европейския парламент Резолюция за България не е ласкав, а хладно дисектиращ тенденцията към стабилизиране на колебаенията в статута на министър-председателя Борисов: “Европейската народна партия (ЕНП) се консолидира зад Борисов. До този момент той линееше. Подценяването на този въпрос чрез няколко пропагандни медии, че едва ли не след тази резолюция Борисов е разклатен – не. Сега е укрепен, защото ЕНП се обедини зад него”, каза политологът в тв ефир.

Той коментира още, че ЕНП има председател на Европейската комисия, както и че партията на Ангела Меркел членува в нея: “Правителствата на Гърция, Хърватия, Унгария и Австрия бяха принудени да подкрепят Борисов заради натиска на тази група в ЕП“.

Методиев разкри и още една тенденция, основаваща се върху част от текстовете „под черта“ в Резолюцията: „Даде се и тема на националистите в българското правителство, защото те бяха в политическото небитие, а сега имат какво да говорят. Да не говорим за ефекта в България и региона за ОМО „Илинден“, където ставаме за смях. Ако това нещо се бе случило в друга страна-членка на ЕС, тези евродепутати щяха да се озоват в ситуация на обществено дамгосване, а тук ги изкараха герои”, поясни политологът.

Един от изразителите на това т.нар. „кръвопреливане“ от ЕП към Борисов е евродепутатът Елена Йончева, която бе основният говорител на приемането на тази резолюция. Тя е действала, според Методиев “под привидното покривало на борба с корупцията, плюс Радан Кънев“ като са вкарали „изключително опасни и вредни за България постановки като приемане на Истанбулската конвенция, макар и под черта – на признаване на ОМО „Илинден“ – неща, по които българското общество категорично се е произнесло“.

Политологът изтъкна: „Имаме безспорно единство на общественото мнение по тези въпроси, както и решения на Конституционния съд и тези теми не могат да бъдат пипани повече, но се влезе в уговорки с крайнолеви и северни либерали, за да се прокара тази резолюция, която под привидното покривало на нещо добро, прокарват политики, които могат да влияят дългосрочно на страната”. Той подчерта и че след пет месеца българското общество ще остави Борисов зад гърба си, но някои от приетите в резолюцията тези ще  имат дългосрочен негативен ефект в страната ни.

“Една година да не се появиш и да говориш за корупция, и изведнъж да се появиш да говориш срещу лидера на партията, която те е избрала и да подкрепиш една резолюция, която е контрапродуктивна и срещу която е обществото, е съмнително”, отбеляза още Методиев по повод подозрителното поведение на Елена Йончева.

Социологическите прогнози, тиражирани през последните дни, коментира още политологът: “Всеки се опитва да познае коя партия колко депутати ще вкара в парламента, а народът не се е произнесъл. Предстои интересна зима в социално и икономическо отношение, както и кампания. Нека първо минат изборите и след това ще видим кой с какво ще седне на масата като резултати”.

Той поясни и че в момента сме в много динамична обстановка: “Аха да падне правителството и изведнъж укрепва. Разместват се пластовете. Като общество е нужно да вървим към следващите избори с приоритет за провеждането на честни избори. Народът ще подреди участниците и ще реши как ще продължим като общество да се борим с кризата”, изтъкна по време на участието си по НОВА ТВ Калоян Методиев.

Мнението на експерта по политически науки е, че има само един български политик с компетентност и пригодност да застане начело на държавата и това е лидерът на БСП:  “Корнелия Нинова има качествата, има възможностите и потенциала да управлява”, категоричен бе в ефира на НОВА ТВ политологът Калоян Методиев, според когото след пет месеца българското общество ще остави Борисов зад гърба си.

Тогава именно председателят на БСП, смята Методиев, е единственият политически лидер в България, който отговаря на изискванията за държавен управленец и може да поеме властта, изпълнила всички условия за това: „Първото условие – Нинова е подготвена икономически, а на обществото е нужен лидер, който да е подготвен икономически.

Следващият премиер трябва да се занимава основно с икономиката. На второ място – Нинова има административен опит. На трето място – тя има характер и воля – нещо, в което никой не се съмнява. Нинова има и политически опит, натрупан през последните години. Не на последно място – тя не е меркантилна. Говори английски и френски, което е необходимо условие за по-добра комуникация на Европейско ниво и защита на националния интерес”, посочи Методиев.

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 40857

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече