„Репортери без граници“ разобличи Борисов и му даде препоръки

0

Организацията огласи препоръките за свобода на словото, които премиерът отказал да чуе

Базираната в Париж организация „Репортери без граници“ (RSF) огласи препоръките си към България, които премиерът Бойко Борисов отказал да чуе, след като бе поискал от нейния генерален секретар Кристоф Делоар да му предложи пътна карта за подобряване на медийната среда в страната.

В писмо до в. „Сега“ завеждащият отдела за Балканите в „Репортери без граници“ Павол Шалай пише: „Изправени пред очевидната липса на воля от българското правителство да превърне в свой приоритет свободата на печата, RSF представя публично своето предложение за създаване на национална независима комисия с цел тази тема да се стане централна по време на предстоящите парламентарни избори.“

По-нататък се казва: „Ръководителят на българското правителство не изпълни обещанието си да проучи предложението на организацията RSF, направено при среща с нейни представители през декември 2019 г. Седем месеца след като на премиера Бойко Борисов бе изпратена пътна карта за подобряване на свободата на печата в България, организацията още не е получила отговор от българските власти.

В предложението, направено през март т. г., се настоява тази независима комисия да бъде оглавена от специалист с международен авторитет в областта на правата на човека и тя да включва български и чуждестранни експерти. Тя би трябвало да направи конкретни предложения в сътрудничество с ЕС, Съвета на Европа и ОССЕ. След това нейните предложения трябва да бъдат подложени на обществено обсъждане и на парламентарен дебат.

Областите, към които би следвало да насочи вниманието си, са:

– правни гаранции за свободата на медиите

– регулация на електронните медии

– право за поверителност на източниците

– нападки срещу медиите, процедурни гаранции в съдебните случаи по този повод и защита на източниците

плурализъм в новинарските медии

– концентрацията на собствеността в медиите

– мерки в подкрепа на редакционната независимост

– как се разпределя държавната реклама

– как се разпределят помощи от държавата за медии

как се разпределят средства от еврофондовете

– законодателство за управляване разпространението на печатни издания

– функциониране и финансиране на обществените електронни медии

достъп до обществена информация

– обучение на журналисти

RSF напомня, че нечестното и непрозрачно разпределяне на български и европейски средства се използва като политически инструмент за запушване устата на критични журналисти и независими медии в България.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 39962

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече