Финансовото разузнаване: Името на собственик на българска телевизия се появи в световен банков скандал

0

Собственикът на телевизия „Европа“ Добрин Иванов, който се занимава с търговия с оръжие, е замесен в световния банков скандал FinCen. Става въпрос за скандала, при който изтекоха хиляди документи, показващи съмнителни транзакции и финансови операции, извършвани от най-големите банки в света, съобщава Actualno.com.

Според публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“, Иванов е замесен в т.нар. дело „Магнитски“ (кръстено на починалия в руския арест адвокат Сергей Магнитски, след като подава сигнали за корупция по висшите етажи на руската държавна администрация, свързана и с „Газпром“).

Освен по FinCen, информация за Иванов има и от Италия – по т.нар. дело „Волонте“. Три превода за общо 1 096 921 евро постъпват в сметката на българската фирма „Трансмобил“ в Инвестбанк за периода януари – юли 2015 г. Те идват от сметка на фирмата Solidstar Worldwide в Danske Bank – Естония. Това изглежда свързано с т.нар. Азербайджанска афера, в която се появи името на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев. Причината – Solidstar фигурира точно в това разследване, направено от международна журналистическа организация.

В Италия делото „Волонте“ е свързано точно с Азербайджанската връзка – обект на разследване е политикът Лука Волонте, а Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) даде подробности за случилото се и преводите на Solidstar Worldwide към „Трансмобил“. Управител на „Трансмобил“ е именно Добрин Иванов. А по времето, когато получава преводите, „Трансмобил“ е собственост на бизнесмена Добрин Иванов и на бившия директор на оръжейния завод „Дунарит“ Пламен Симеонов.

„Биволъ“ обаче твърди, че и американското финансово разузнаване проявява интерес към дейността на Solidstar. И добавя, че влизането на Добрин Иванов в телевизия „Европа“ съвпадало с времето, по което имало преводи от Solidstar към „Трансмобил“. Добрин Иванов е едноличен собственик на телевизия „Европа“ от 2017 година, където изпълнителен директор е острието-анализатор на ГЕРБ Георги Харизанов. Преди това тя беше собственост на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов, а Иванов влезе в нея през 2015 година като съсобственик.

По-интересното е, че Иванов влиза в телевизията чрез фирма „Дипи“, а „Капитал“ извади информация, че тя е свързана с офшорката „Виафот“, която се превърна в централно действащо лице по сагата „Дунарит“ – заводът дълго време беше контролиран от КТБ и Цветан Василев. И до днес Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната фирма „Емко“, твърди, че русенският завод е негов, но постоянно има пречки от държавата за бизнеса му и то именно заради частна намеса. „Виафот“ е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

А „Дипи“ е посредник във верига цесии, чрез които вземане за близо 47 млн. лв. от „Дунарит“ премина във „Виафот“, но Гебрев го плати светкавично преди 3 години. Припомняме, че срещу Гебрев имаше опит за покушение – той беше отровен. Това се случи в края на април и средата на май 2015 година – имаше два опита, а Solidstar е превела на три транша малко под 1,1 млн. евро на „Трансмобил“ в периода януари – юли 2015 година – през „Инвестбанк“. „За всички преводи е посочен като мотив „Споразумение за комисионна от 25.08.12, Частично плащане за AZ/STI-017”.

Тези данни не са изчерпателни и не може да се твърди, че това е цялата сума получена от „Трансмобил“, нито, че парите са постъпвали от Solidstar само през този период и само от тази сметка“, пише „Биволъ“. И уточнява, че според официален отговор на „Инвестбанк“ към днешна дата Solidstar няма сметки в банката. „За разследването на евентуални престъпления и тяхното доказване са оправомощени други органи и институции, а задълженията на банките са да информират тези органи в случаите, при които имат основателни съмнения за недоказан произход на средствата при извършваните от клиентите парични трансфери.

При забавяне в изпълнението/ неизпълнение на паричен трансфер, при който съпровождащата го документация е напълно изрядна, се поражда много висок риск за банките, поради факта, че клиентът има право и може да предяви съдебни искове, произтичащи от ЗПУПС /Закона за платежните услуги и платежните сметки/“, казват от банката.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 46238

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече