Цветан Цветанов: Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване и негативът ще го понесе ГЕРБ

0

„Без съмнение ще бъдем в следващия парламент, стремим се към резултат от 400 хиляди гласа. За мен много по-важно е качеството на хората и хоризонтите, които ще очертаем за България“, заяви пред БНТ лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

България и ГЕРБ са в международна изолация и това ясно се вижда от това, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео заобикаля страната ни постоянно. Помпео посети два пъти Гърция, обиколи Източна Европа, но не посети България. Гърция ще играе ключова роля на Балканите, подкрепена от Румъния. Помощник държавният секретар ясно заяви, че дори да има грешка в превода, „Балкански поток“ е просто продължение на „Турски поток“, следователно свързан с Русия“, коментира той.

Според него САЩ очевидно разчитат на Гърция и на Румъния. 


Виждаме грешки в „Турски поток” и АЕЦ ”Белене”, обяви Цветанов и припомни критични бележки на зам.пом. държавния секретар на САЩ Франсис Фанън.“За нас името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент. Ние не правим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, но за нас „Турски поток“ и „Балкански поток“ са едно и също“, коментира Фанън преди дни в София.

Според Цветанов, никой не може да каже защо над 10 години не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция-България, както и Бургаския регион. Ние няма да можем да си изплатим кредитите, взети от „Булгартрансгаз”. Къде има отклонение на този газопровод, който минава като т. нар. Балкански поток, има ли отклонение за Видинска област, попита Цветанов. Ако не се подготвим за дългосрочна стратегия по Зелената сделка, България ще бъде много засегната, добави Цветанов. 

Въпросът не е дали протестът ще стихне, дали ще дадем на пенсионерите по 50 лева. Важните въпроси за Европа са съдебната реформа, зелената сделка„, каза още Цветанов.

Борисов много умело, заедно с всички около него, успяха да разделят обществото на такива „за“ протеста и такива, които са против него. Но това са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност могат да бъдат неутрализирани влиянията върху избирателния процес. Най-важното е да се върнем към една нормалност, тази конфронтация не ни очертава като външнополитически партньор, нямаш интегритет, нямаш отношение към „Триморието„, нямаш перспектива за региона“, обясни Цветанов.

Докато бях в парламента бях изградил диалог с всички парламентарни групи, дори с опозицията, това трябва да бъде обединяващо. Това ще прави „Републиканци за България“, припомни той.

Ние много ясно заявяваме нашата позиция за съдебната реформа, в геополитически план, спрямо силна и обединена Европа. Няма как да нямаме стратегическо партньорство със САЩ, виждате потенциалната заплаха от Китай и Русия. Ние отсъстваме от този национален авторитет, който трябва да има страната ни. Представете си какво се случва на всички форуми, на които присъстват президента, или премиера…„, попита Цветанов.

Застанахме зад президентската институция и желанието на обществото за промяна на сегашната ситуация“, припомни той и добави, че единствената причина, поради която е критикувал Румен Радев са били принципни позиции.

В момента виждаме, че Томислав Дончев и Георги Харизанов са стратезите за политическите решения, които се вземат, но това доведе до там, че ГЕРБ и БСП са изравнени. За последните 10-12 месеца ГЕРБ започна да взема решения, които са повече популистки, отколкото такива за дясна политическа формация“, коментира Цветанов.

„Година, година и половина е имало подготовка за отстраняването ми от моята политическа позиция. Аз предпочитам да продължа своя път, позитивен съм и градя. Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване и негативът ще го понесе ГЕРБ, той ще загуби 500 хиляди гласа. Няма да има политическа формация, която в тази политическа конфронтация да получи 1 милион гласа, всички ще получат около 500 хиляди“, прогнозира той.

Каква беше позицията на правителството и каква беше моята позиция по случая Скрипал? Вижте какво се случва с Навални, защо няма позиция и по този въпрос? Тя трябва да бъде много ясна и да се покаже солидарност„, каза Цветанов и припомни случая „Сарафово“ и международната помощ, която е постигната от страна на международните партньори.

Той обяви, че ще участват самостоятелно в изборите. Той бил сигурен, че формацията му ще влезе в парламента, само не се знаело колко човека ще е бъдещата му парламентарна група. Стремим се към резултат над 450 000 гласа, обяви той. 

За предстоящите избори Цветанов каза, че няма да има политическа формация, която в тази конфронтация и загуба на електорална подкрепа да получи 1 млн. гласа. Всички партии ще получат някъде около 500 000 гласа, поне водещите и ще има едно многообразие в следващия парламент, въпросът е дали всеки ще може да загърби егото си. Ние ще получим доста над 4 % и ще имаме достатъчно, за да бъдем незаобиколим фактор и ще бъдем гарант за евроатлантическата ориентация. Ние ще имаме за първи път национална партия, в която ще има помаци, турци, арменци, евреи, всички етноси. Това е партия, която го залага и имаме такива хора в изпълнителния съвет, подчерта Цветанов.

Източник: БНТ

Прегледана: 45166

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече