„Биволъ“: Разкрихме многобройни нарушения при строежа на „Турски поток“ (ВИДЕО)

0

НАП изобщо нито веднъж не е сметнала за нужно да провери дъщерните компании на световноизвестните подизпълнители на «Газпром» и «Булгартрансгаз», реализирали «Турски поток 2» в България.

Информация на гражданското движение “България Обединена с Една Цел” (БОЕЦ) и сайта за разследваща журналистика “Биволъ” за многобройните нарушения и неспазване на нормите за труда на газопровода “Турски поток 2” получи и официално потвърждение. След над месец кореспонденция с ключовите институции и неспазване на сроковете по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), две от тях информираха медията ни по същество.

Над 150 са само регистрираните нарушения от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, съобщава Биволъ. Сред тях най-скандалните са два случая за трудови злополуки, довели до разследване на инцидентите.

Освен това, работниците от трети страни, сред които най-вероятно и тези, засечени от БОЕЦ и “Биволъ” на обектите – от Беларус, Руската федерация и Сърбия, са взимали по-високи заплати от българските им колеги на сходни длъжности.

Скандално е и признанието на НАП, че идентифицираните от БОЕЦ и Биволъ строителни гиганти, докарали тежка техника по европроекти на газопровода, не са проверявани в последните 5 години. Според подчинените на социалната министърка, над 30 пъти за годината е било проверено как се спазва трудовото законодателство при реализация на мащабния енергиен проект. Дали става дума за споменатите от ГД «БОЕЦ» случаи, при които е имало двама загинали работници, не става ясно, но очевидно случаите са достатъчно тежки, щом са били разследвани, уточнява медията.

Под 10% от нарушенията на изпълнителите на Турски поток 2 в областта на трудовото законодателство обаче са санкционирани, според данните на Главна инспекция по труда към МТСП. Нарушенията при десетките и стотиците големи и малки фирми на обекта обаче се извършвали от единици, според твърдението на трудовата инспекция. Ставало дума за нередности при «общо 4 бр. юридически лица».

Какви точно са нарушенията, довели до санкциониране и за кои дружества става дума, в решението не се споменава. Потвърждава се косвено неофициалната информация за случили се злополуки на строителните обекти по газопровода, в т.ч. и за това, че се полагал неправомерен нощен труд предвид огромните закъснения по реализацията на проекта, твърдят от Биволъ.

Снимка: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT

„В резултат на осъществения контрол контролните органи на ИА «Главна инспекция по труда» са установили нарушения, касаещи неспазване на установени изисквания за здравословни и безопасни условия на труд“, гласи официалният отговор.

В решението се споменават „нарушения на реда за полагане на труд на граждани от трети държави“. „В т.ч. командировани или изпратени работници и служители от трети държави, както и неравно третиране на български работници и служители в областта на заплащането на труда и др.“ „Нарушенията са отстранени след намесата на контролния орган“, твърди в писмения отговор Екатерина Михайлова. Колкото до злополуките по ареала на газопровода, то агенцията отказа всякаква информация за тях, понеже представлявала едва ли не се класифицирана информация. „Не уважава искането за предоставяне на копията от документацията, свързана с проверките за спазване на трудово законодателство във връзка с регистрирани злополуки на строителните обекти, сключените договори и анексите към тях, тъй като същата е защитена от закона тайна, като информацията не е обществена“, пише още в решението.

Националната агенция за приходите (НАП) с принципал в лицето на министъра на финансите пък изобщо нито веднъж не е сметнала за нужно да провери дъщерните компании на световноизвестните подизпълнители на «Газпром» и «Булгартрансгаз», реализирали «Турски поток 2» в България. Очевидно, енергийният проект с бюджет между 3 и 4 млрд. лв. не е представлявал интерес за данъчните, които са изброили само проверките на «Булгартрансгаз» и «Главболгарстрой», проведени в периода 2015 – 2020 г. Най-скандална обаче е информацията, че засечените по време на проверките на ГД «БОЕЦ», както и от медиите Bird.bg и „Биволъ“ компании, доставили тежката си техника край село Макреш (област Монтана), за която установихме, че е закупена по европейски програми и не е била използвана от две години, не са били обект на контрол на НАП в последните 5 години, посочва още медията. Това става ясно от таблицата „СПРАВКА“ на НАП в същото решение на изпълнителния й директор Галя Димитрова, предоставена в отговора й до сайта „Биволъ“ по ЗДОИ. Така, компаниите „Турбо Машина България“ ЕООД и „Нова Строй Тийм“ ЕООД са посочени с пояснението: „Няма извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“.

Няма „извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“ и при клоновете на чуждестранните подизпълнители на „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ у нас, които изпълняват проект на стойност между 1,5 и 2 млрд. евро. По-интересното е защо обаче подобни проверки липсват и за засечената от руските и сръбските медии като дъщерна компания („през мрежа от юридически лица“) на „Газпром“ IDC, формално регистрираното в Белград дружество. Не по-малко скандално звучи, година и половина след разследването на „Биволъ“ и Investigative Reporting Project Italy (IRPI) , да не е била поне веднъж проверена и италианската компания „БОНАТИ С.П.А. – Клон България“, която от състезател за изпълнение на проекта се е превърнала изведнъж в подизпълнител на „Аркад“.

За тази фирма „Биволъ“ в партньорство с италианските колеги разкрива, че в миналото е свързвана с легендарната криминална групировка „Коза Ностра“, като дружеството не само е изграждало инфраструктурни обекти в Сицилия, но и в последните години е подизпълнител на Трансадриатическия (TAP) и Трансанадолски (TANAP) газопроводи на територията на Гърция и Италия. Същевременно подчинените институции към трима министри все още отказват или бавят над един месец информация по ЗДОИ, поискана от “Биволъ” в края на октомври 2020 г. Все още не са отговорили “Булгартрансгаз” след наше заявление по ЗДОИ до енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на здравеопазването на д-р Костадин Ангелов и ДНСК към Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) на Петя Аврамова, уточняват още от Биволъ.

Източник: Actualno.com, „Биволъ“

Прегледана: 55569

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече