Бойко Борисов си даде 10 г. за исканата от ЕК медийна реформа

0

Автор: Красен Николов, EURACTIV BULGARIA

Българското правителството обеща на Европейската комисия да предприеме някакви неясни засега мерки за гарантиране на независимостта на медиите до 2030 година. Това става ясно от приетия в сряда план за реформи в отговор на критичния доклад на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в страната.

Кабинетът “Борисов 3” казва, че ще работи по гарантиране на медийния плурализъм и свобода на медиите в рамките на Националната програма за развитие България до 2030 година. Страната се намира на 111-о място в класацията на “Репортери без граница”, което я поставя на последно място в ЕС и на едно от последните места в Европа.

“Ще бъдат поставени на обществено обсъждане въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства, засилване на прозрачността относно разпределението на държавната реклама, както и повишаване на прозрачността относно медийна собственост, с цел формулиране на мерки. Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на СЕМ”, обещава правителството.

Едновременно с това кабинетът обещава да проведе множество радикални реформи, които са отлагани с най-разнообразни оправдания през последните 11 години.

За правосъдната реформа се предвиждат мерки за “приключване” на законодателната реформа по отношение фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност. Правителството обещава да се съобрази с доклада на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка, да подобри работата и независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Правителството на Борисов няма да може да свърши това през следващите няколко месеца до приключването на мандата му, а и вероятно след това, ако в него пак са ГЕРБ и “Обединени патриоти“, които не горят от желание да реформират прокуратурата. Те игнорираха досега всички доклади на Венецианската комисия и докладите на ЕК, които настояваха за това. Реформата на съдебния инспекторат също е невъзможна задача, защото изисква конституционна реформа, за която ГЕРБ в момента няма подкрепа, идеи и желание да проведе.

Правителството обещава промяна на законите, които имат отношение към борбата с корупцията. На масата в момента са поставени само предложенията на главния прокурор, които предвиждат елиминиране на Върховния касационен съд по делата, по които има единодушие на първата и втората съдебна инстанция. Според експерти целта е да се бетонират решенията на спецсъдилищата, които показват прокурорски уклон.

Правителството възнамерява да прави поредния комплексен анализ на делата за корупционни престъпления и редица други анализи на наличните кадрови ресурси за борба с корупцията. Отсега е ясно, че това няма да доведе до някакъв значим резултат.

В рамките на четвъртия стълб на реформите, наречен “Други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване”, се предвижда приемането на Ръководство за последващата оценка за въздействие от Министерския съвет.

Прегледана: 41413

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече