Какво се случва с държава, в която властта оставя хората „на собствената им съвест“?!

0

Липса на организация на здравната система. Липса на организация. Липса. На. Организация. Това отново звучи от ефира на всяка телевизия след поредните смъртни случаи след коронавирус – този път и на 36-годишен мъж в Бургас. Има ли някой, който да не е наясно, че тези „новини“ хич и няма да секнат в следващите дни, седмици, може би и месеци? Защото те са следствие от липсата на работа, работа, работа!

Многократно в лични разговори, а и в свои публични коментари съм казвал, че новият коронавирус добре ще покаже и показва кое общество колко добре е организирало държавата си. Пределно ясно е, че в България организацията е нещо непознато – ако не беше, нямаше да сме на последно и предпоследно място по всички важни класации в света. След пролетта имахме уникален шанс да се подготвим за втората вълна от коронавирус. Бяхме малко засегнати здравно, макар и на жестока цена.

С оглед развитието на нещата, остана впечатлението, че не изтърпяхме достатъчно в края на май, за да може да тръгнем от още по-добра основа. Ние имахме ден с едва 6 намерени с PCR случая на коронавирус – съвсем близо до пълна нула! Но точно по това време, за „разтуха“, пуснахме абитуриентските балове – и възкресихме вируса! Като всеки респираторен вирус, през лятото той беше по-слаб – хората не стоят толкова на затворено, имунитетът е по-силен заради по-силното слънчево греене. Тогава натиск върху здравната система нямаше – но сега се вижда ясно и категорично, че и подготовката ни за есента и зимата е била като вируса – поизчезнала. Даже комай доста зачезнала.

Какво се прави, за да си здрав – превенция и профилактика! Ние каква превенция направихме, за да не претоварим болниците?

Подсилихме ли РЗИ, за да може ефективно да карантинирана хора с положителни тестове и контактните им лица? Ще кажете – хора откъде? Отговор дадох преди седмица – армията ни вместо да се чуди какво да прави, защо не беше мобилизирана в помощ на РЗИ? Или е толкова сложно и трудно да обучиш някой как да издаде и връчи предписание? А дали не е по-различно, ако униформен го стори и те предупреди да си сядаш на задника, а не някоя леличка или чичко? Колкото и да отричаме авторитетите в България, факт е, че влиянието им не е изчезнало напълно безвъзвратно.

След като това не се случи, болничната система се оказа първата и последна барикада пред вируса.

Но логично тя се огъва – поради куп причини. Първо – почнаха да се правят реорганизации при свършен факт. Да, миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни как държавата е подготвена с план според заболеваемостта и по-важното – даде нагледни примери, НО … дали болниците по места бяха разбрали? Дали всички знаеха и знаят какво да правят? Дали ръководствата на съответните лечебни заведения бяха „изтренирали“ как ще се случи процесът? Дали имаха и имат необходимите кадри? А оборудване? А възможности да реализират разписаното на хартия? Защо ли ми се струва, че ако има честни отговори на всички тези въпроси, картинката става крайно неприятна … За финал – колко абсурдно действа държавното управление личи от собствената му статистика, от Единния информационен портал! За периода 16.11 – 22.11.2020 година (с уговорката, че се гледа предния ден от всеки отчет) имаме над 23 000 нови случая на COVID-19, установени с PCR тест, но само 3377 карантинирани повече? Ей, Бога ми, ха на бас, че не са се излекували 20 000 души за този период, за да е толкова минимално увеличението на официално сложените под карантина!

Всъщност като няма връчено предписание от РЗИ, всеки с положителен PCR тест не е ефективно карантиниран от държавата – само от собствената си съвест! Какво да говорим вече за контактни лица – всички сме един голям контакт! Докъде ще я докараме така, не ми се мисли. Много хора ще измрат – ясно е. Обаче роднините и близките им да погледнат не само към медиците и болниците, а на първо място към тези, които създадоха тези предпоставки. Към този, който (уж) кара джипката, но дори там изпуска волана!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 44702

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече