Компромиси по пътя към властта: Нинова става санитар-доброволец в столична болница

0

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че е взела решение и в най-скоро време ще стане санитар в столична болница, без да каже точно в коя. Пред БНТ Нинова, която бе излекувана от COVID-19 във ВМА, каза, че от това, което е видяла „лекарите са много изморени, изтощени, на предела са“.

И разказа за организацията 33-ма депутати от БСп да станат доброволци в битката с коронавируса.

„Организрахме се в три групи – депутати, които ще влезем в болници с COVID-отделение; такива, които ще отидат в районните здравни инспекции; и такива, които ще отидат в социалните институции. Включиха се и нашите младежи от младежкото обединение – над 60 досега са заявили желание. Тримата депутати-лекари вече са на първа линия в болниците – двама в Свищов и един в Шумен и след като гласуваме бюджета, и учителите в парламентарната ни група ще отидат в училища или където има нужда от онлайн преподаватели„, каза лидерката на социалистите.

Шо се отнася лично до нейното доброволчество, Нинова заяви:

„Категорично ще стана доброволец – това го реших още на втория ден в болницата. Влизам в болница с COVID-отделение, без никакво колебание. От това, което видях, тези хора имат нужда от жива сила. Решила съм го отдавна, вече съм го организирала. Болницата е в София. Доколкото разбрах, при разговорите и подготовката, ще съм санитар – нямам медицинско образование, но ще помагам като санитар. Колкото време е необходимо, ще съм там. Искам да мине нашият алтернативен бюджет в парламента, да си го защитим от трибуната аргументирано и след това всички 33-ма депутати тръгваме. Това е човещина, вътрешна потребност. Аз на втория ден в болницата го реших, като видях какво е.“

Нинова говори и за грешките, според нея, на правителството в борбата с коронавируса.

„Управлението на кризата продължава да е в хаос – провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата. След това децентрализираха вземането на решения от страх да не носят отговорност – прехвърлиха на обласни управители, директори на училища, на болници. това създаде хаос. Започнаха да издават заповеди, които си противоречаха една на друга и ги сменят често – каза тя. – Правят това, защото целта, която си поставят, мисленето, което имат е грешно. Мисленето им е мандатно – как да изкарат мандата и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел, няма как да успееш“.

Според Нинова алтернативата е да мислиш държавнически с грижа за хората. 

„Ако управлявахме ние, още през юни бихме активирали националния план за управление при пандемия от грип. Той е приет 2006 г., актуализиран 2017-а и е изключителен, подреден. Процесът трябва да се централизира при взимане на решенията и да се носи отговорност от правителството. Още тогава трябваше да се подготвят болници само за COVID-19 и чисти болници. Бихме осигурили безплатни тестове, достатъчен брой. Бихме приели наредба да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри – за базова заплата, а не просто ад хок решения както сега. Да се намали ДДС на лекарствата и да се осигури достатъчен брой лекарства. И най-важното – болниците да не са търговски дружества, да се промени законодателството, да се направи електронното здравно досие на всеки човек и всеки да си ходи с тази здравна карта и да се знае какво има в нея“.

Нинова критикува и персонално премиера Бойко Борисов, който вече се държи „абсолютно неадекватно на реалността“. „В тази криза – народът изстрада, хора умират по стълбите на болниците, ти да качиш здравния министър и шефа на най-голямата ти спешна болница, да ходиш да им показваш как се строят магистрали и мантинели… Просто този човек е неадекватен на реалността. Това му пречи да взема реалните решения„, каза тя. 

Според Нинова по-важно е не как работи парламентът (с участие на депутати онлайн), а какво работи. И изреди, че за една седмица мнозинството е приело: 1. Да се разреши застрояванто на Черноморието („айде сега да узаконим Алепу, онзи голям скандал“); 2. Държавните служители да участват в бордове и да получават допълнително възнаграждение; 3. Приеха решение премиерът, понеже е криза, да харчи безразборно извън бюджета и извън решенията на НС както реши за необходимо; 4. Промениха закона за личната помощ, така че отнеха асистентите на хората с увреждания за събота, неделя и празниците; и 5. Кодекса на труда, с който увеличиха извънредния труд на работниците двойно.

„Защитават ли олигарсите и групите, които строят по Черноморието? Купуват ли си държавни служители за изборите, давайки им отново свобода да влязат в бордове и да получават допълнителни възнаграждения? Узаконяват ли авторитарната власт и унищожават ли парламентаризма, като дадоха за пореден път възможност на премиара да харчи както си иска?  И кого удариха – хората с увреждания и работниците  – изтъкна Нинова. – БСП не може да е част от това. Жалкото е, че нямат свян и морал, дори и в тази криза – вместо да ги е грижа за хората, грижа ги е за олигархията. Тази седмица ще влезем в парламента, за да защитим алтернативния си бюджет“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 45672

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече