Корнелия Нинова към отцепниците от БСП: В колаборация с ГЕРБ сте!

0

Колегите се самоопровергаха, защото подкрепата им за кворума в Народното събрание и за ГЕРБ в гласуванията показват истинските им намерения. Не им е проблемът вземането на решения в групата, очевидно и докато са били в групата, са имали друг тип колаборация. Сами си показаха истинското лице, което е на колаборация с ГЕРБ“. Такива обвинения хвърли по БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова срещу напусналите червената група.

В края на септември накуп напуснаха шестима депутати, като петимата хвърлиха и партийните си книжки. Впоследствие роенето продължи и само за месец червените депутати намаляха с 8 души. Въпреки това Нинова твърди, че няма голям проблем и че групата е единна.

Нинова, която наскоро бе изписана от болница след инфекция от коронавирус, коментира още, че на изборите ще стане ясно дали хората ги припознават като алтернатива на ГЕРБ. Тя отказа да коментира прогнозите на социологическите агенции, които дават паритет между БСП и ГЕРБ.

„Очертахме се като алтернатива, защото останахме единствените, които не се поддадохме на изкушенията за власт. Нашата цел е да сменим олигархичния модел на власт и няма как да участваме в него“, твърди председателят на БСП.

„Управляващите действат хаотично и приема мерки на парче.Пропуснаха златно време – лятото, когато цялата система трябваше да се подготви за втората вълна на пандемията“, каза още Нинова. Тя припомни, че социалистите са предупреждавали, че трябва да се задейства Националният план за реакция при грипна пандемия, където са разписани педантично стъпките за действие. 

„Един от най-големите проблеми е недоверието на хората в правителството и в мерките, които то предприема, затова хората реагират така“, подчерта Нинова и добави, че управляващите не правят нищо за решаване на трупаните с години проблеми в здравната система.“Имаме конкретен план с 4 предложения. Първото е да поставим в центъра на системата човека. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените здравно да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата“.

По думите на Нинова е много важно да бъде премахнат търговският статут на болниците. „Заплащането на публичните финанси от НЗОК да се изплащат към болници, които не са търговски дружества. Частните болници, ако искат, да останат търговски дружества“. ято да реши проблемите на следващите 3 години.

Според лидера на левицата ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9%. „Всеки българин ползва лекарства. При това тук има гаранция, че цената ще намалее, тъй като е регулирана“, посочи Нинова. Допълни, че управляващите предлагат предизборен бюджет, който не решава нито един проблем трайно. „Ние предлагаме коренно различна социална политика, която ще реши проблемите не само на следващите три месеца, а следващите три години. Давам ви конкретни примери – те предлагат за пенсионните 50 лв. добавка до март, защото тогава са изборите. Борисов се интересува само от следващите пет месеца. Ние се интересуваме не само от следващите 5 месеца, а от трайно решаване в следващите пет години на проблема с бедността, доходите и неравенствата“, каза Корнелия Нинова. От соцпартията предлагали вместо 50 лв. до март, да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

„Тяхната мярка струва 1.2 млрд. лева, а преизчисляването на всички пенсии струва 800 млн. лв“, обясни соцлидерът.

Относно 40-те лева за всяко дете за 1 година, каквато мярка предлагат управляващите, Нинова смята, че БСП предлага по-трайно  решение за помощ на децата и младите семейства – семейно подоходно облагане. „Семейства с деца, които са работили и са се осигурявали да плащат по-малко данъци, като им се приспадне от основата по 500 лева на дете. Предлагаме и безплатни детски градини и безплатни учебници до 12-ти клас, като това ще помогне на 581 000 деца“, посочи тя.

„ГЕРБ искат повишаване на минималната заплата само за една година и след това да бъде замразена. Ние от БСП искаме тя да расте всяка година. Искаме смислен разговор и ще внесем предложение за отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен данък за доходите на физическите лица. За икономиката и за фирмите корпоративният данък да бъде 10%, но плоският за доходите па физическите лица да се промени“, предложи председателят на БСП.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 41856

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече