Коронарейтингът на управляващите: Да изчислиш дали с едни мерки няма да загубиш подкрепа, или тъкмо обратното

0

Разбира се, че връщането на мерките от стар тип – без безумия от рода на „затваряне на детски площадки“, „не може да отидеш на хижа в планината“ и КПП-та из цялата страна – са принципно разумни. И дори малко закъснели. Може би помните, когато през март и април цареше известна радост от доброто ни европейско представяне, когато стояхме назад в повечето класации, свързани с пандемията.

Но ето, че нещата си дойдоха на мястото – класическото челно място в негативно подреждане и последно място в позитивно вече са тук. Златният стандарт е изпълнен.  Но ако си мислите, че предстоящият локдаун има нещо прекалено общо със здравната ситуация, бих се усъмнил. Най-вече заради начина, по който той се налага: в понеделник се обявява, а в петък ще се взема решение в Министерски съвет.

По здравна логика това петдневно изчакване няма никакъв смисъл – вече си отиват по близо 200 души на ден и прогнозата е да растат. Но логиката тук просто не е здравна и никога не е била – става дума за петдневно опипване на настроенията, за да се реши кои от тях са по-големи и към кое от тях съответно властта да прилегне. Нека видим отново: колко са членовете на фейсбук групата „Ковид-19: Измамата“ и колко са останалите.

Нека проверим: кои сектори ще ни се зарадват и кои не. Нека преброим: дали онези, които ще се зарадват са повече или по-малко. И да видим дали няма как с една фина настройка да намалим загубите и увеличим печалбите – електоралните. Всъщност отдавна няма добър и лош материал; има по-голям и по-малък материал и всяко решение, свързано с коронавируса, представлява най-обикновена калкулация на тези баланси.

По този път се подлъга Слави Трифонов, който от близки до конспиративните тези за коронавируса, внезапно стана здравно загрижен опозиционер. Е, представете си дали пък при Борисов, който за разлика от Слави вече е минал политическият си пик и цялата битка е да пада малко по-дълго и малко по-бавно надолу, може да си спести бакалската сметка. Има коронавирус. Но над него със златен ореол блести коронарейтингът.

Коронарейтингът зависи от една огромна, зловеща експертиза – експертизата да изчислиш дали когато вземаш едно решение няма да се прецакаш и да загубиш подкрепа или тъкмо обратното. Навремето спорът беше защо единият бил коремен хирург, другият микрибиолог, а нямало инфекционист. Но големият специалист е само един: рейтинголог. Допитваш се до него и решаваш спрямо него. И както пееше един: другият път ще ме изберат и милиони микроби ще умрат. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 45509

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече