Нидал Алгафари с тревога: Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

0

Българският режисьор, писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR Нидал Алгафари написа прочувствен коментар в личния си профил във Фейсбук по повод обществено-политическата обстановка в страната и колапса в здравната ни система.

Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни.

Защо? Защото пандемии не е имало от много, много , ама много години.

За това специалисти по инфекциозни болести не са толкова, колкото са нужни. Дали може в рамките на два или три месеца да пригодиш такива в нужния им брой? Не можеш. Можеш да осигуриш легла, апаратура, линейки, болници но специалисти не може. Не можеш да насилиш човеците с придобито силно его, че трябва да спазва правила, които не му се нравят. Не можеш да образоваш простак за два месеца. Не можеш да накараш съселяни да не гонят доброволка санитарка.

Не можеш да убедиш държавните и общинските чиновници, че времето за рекет не е сега. Като виждаш, че държавата е пред катастрофа, да я засилваш в пропастта, защото можеш да изкараш няколко стотин или хиляди за да искат увеличение с тридесет процента от данъците на всички ни е грозно, неморално и си е рекет по време на пандемия. Не искам да задавам въпроси, като … С какво точно сте повече от инженерите, учителите, учените, читалищните деятели, музейните такива? Само защото ви се наложи да стоите прави и да пазите протестиращите от самите тях ли?

Приятели,

пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването. От това, че когато трябва да отделяме от данъците ни средства за борба с пандемията, да се осигуряват поне материалните ресурси за тази жестока битка, няколко хиляди искат и ще вземат от кислорода на умиращите, от ваксините на не заболелите и най-вече стотици ще им секне бъдещето, защото всеки иска държавата да го дотира и да му осигури същия стандарт на живот, като преди пандемията, а на някой да им се увеличат заплатите.

И това ще отмине, приятели! Но след като се случи ще знам поне които са рекетьорите и ще ги презирам.

Автор: Нидал Алгафари

Източник: Фейсбук

Прегледана: 44068

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече