Новият локдаун: „Всичко се случва по най-трудния начин“

0

Форумите и социалните мрежи преливат от коментари за частичния локдаун, който влиза в сила от петък вечерта. „Дневник“ събра мнения по темата, които варират от пълно одобрение на мерките до пълно отрицание. В тях се съдържат и различни казуси, за които управляващите още не са дали отговор.

д-р Борис Таблов:

Да се дискутира има ли смисъл от мерките, когато си взел призовото място в една черна класация, е проява най-малко на много лош вкус.

Макар и по-трудния начин нещата се случват. Браво на колегите медици от щаба и БЛС, които с общи усилия успяха да се преборят. Показаха реално, че съединението е сила.

Малка победа в името на живота.

Асоциация „Българска книга“:

Знак с важно символно значение днес, в ситуацията на пандемия, е в никакъв случай като противоепидемична мярка да не бъдат затваряни книжарниците, включително тези в търговските центрове.

Със сигурност книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти. Естествено, те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки. Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива. Но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем.

В повечето държави, дори и такива, прилагащи по-строги мерки, книжарниците остават отворени. В някои държави (Белгия, Италия, Латвия и др.) книжарниците са определени изрично като търговски обекти със съществено значение.

Присъединяваме се към апела на френските ни колеги „Оставете книжарниците отворени, за да не се превръща физическата изолация в културна“ и призоваваме правителството и гражданите „Подкрепете книгите – днес е денят!“

Божидар Божанов, ИТ специалист:

Без да претендирам за експертност, от всичко, което съм чул и чел, представата ми за разпространението на COVID-19 е, че най-високорискови са затворени пространства с много хора в тях за дълго време.

В тази светлина, някой да ми обясни следната мярка: „не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека“. Домашно коронапарти…

В другите мерки също има доста непрецизност, поставяща повече въпроси, отколкото отговори (напр. „моят магазин малък ли се води?“), но нека изчакаме заповедта на министъра, с която се въвеждат, за да коментираме в детайли.

Мария Спирова, „Да!България“:

Искам просто да попитам, след като частните събирания до 15 души са разрешени – и практически е невъзможно в такива условия да се съблюдава социална дистанция и хигиена, камо ли да се проверява дали тази бройка се спазва – защо всъщност затвориха кафенетата и ресторантите?

Мариан Гяурски, консултант за недвижими имоти:

Добре, затваряте детски градини и училища! Но сега ние в случая, като родители трябва да преустановим напълно работата си, защото единият от нас трябва да се занимава с онлайн обучението на дете в първи клас, а другият трябва да се занимава с по-малкото дете, което не е на градина. Ще осигурим и устройство и интернет, всичко необходимо.

Ще се справим, но вие, Деница Сачева, какво ще направите, за да ни компенсирате? Че няма да има отговор е ясно, затова аз ще си отговоря – ще мънкате за някакви 60/40 или някакви детегледачки, които май само вие сънувате. Въвеждате някакви мерки, но се освобождавате от отговорности, които сте длъжни да поемете в криза, като тази, особено ако имате претенции към гражданите си. Иначе за какво сте там, за какво съществува вашето министерство?

Още едно мъдро управленско решение. Спираме детско-юношеския футбол до 18 години, но мъжкия не го спираме. Тука има ли някаква логика или да не питам?

Атанас Семов, конституционен съдия:

Мисля, че сме длъжни да разберем: Новите МЕРКИ са поискани категорично от ЛЕКАРИТЕ! За да оцелеят самите те – и за да продължат да ни спасяват

Затова трябва да ги ПРИЕМЕМ и СПАЗВАМЕ! Независимо какво е мнението ни за вируса, ползата от мерките или техните странични последици Или за провала на правителството

„Отровното трио“:

Защо частичните ограничения не бяха наложени по-рано?

Защо се чакаше децата и преподавателите да се заразят достатъчно (имаше фиксиран процент), за да бъдат затворени училищата и висшите учебни заведения? Това нанесе щета както на образованието, така и в семействата на обучаващите се.

Колко време бе необходимо, за да се проследи ефекта от действията на властите в Израел, Испания, Италия и други страни с развита медицина, след като дори медиите доставят навременна информация за техните мерки?

Бойко Борисов, като управляващ България, може ли да гарантира, че събиранията в религиозните храмове, производствените предприятия, административните и офис дейностите, кол центровете, големите магазини за техника, фризьорските салони и салоните за красота няма да допринесат за по-висока заболеваемост?

Какъв е режимът за концертните зали и киносалоните? В постановката „Ромео и Жулиета“ колко близо да бъдат главните герои?

Какви са здравните предимства на международните спортни събития, пред националните спортни събития?

Какво се случва в претъпкания градски и междуградски транспорт?

Как ще се осъществява конкретно контролът в домовете ни, ако на семейни събирания присъстват 16, а не 15 души? Кой ще е органът на контрол – МВР, РЗИ или неизвестен общински орган и какви ще са санкциите?

Редица други въпроси, свързани с функционирането на обществения живот, остават открити. Например за събиранията по пазарите, където обикновено стотици хора са на близко разстояние.

Живко Джамаров, собственика на ресторант „Soul Kitchen“:

Въвеждат се ограничения и за частните тържества. Те ще могат да се провеждат с не повече от 15 участници.

– къде е логиката да се затварят заведенията, а да се разрешават частни тържества до 15 души? Вирусът ще пропусне ли да ги зарази? А тези хора след това дали ще заразят други хора?

Религиозните институции остават отворени.

– не знаех, че коронавирусът е набожен и ще пропусне миряни, които ще се струпат в църквата или джамията. Или може би от НОЩ не са разбрали как се разпространи вируса в Южна Корея? Да се надяваме, че коронавирусът се плаши от чесън и тамян.

Иво Инджов, преподавател и експерт по политически комуникации, по БНР:

Мерките закъсняха безкрайно много, трябваше да бъдат наложени, когато стана ясно, че ще има втора вълна в България.

Трудно ще се спазва карантината, защото много хора са недоволни. Няма да бъде постигнат резултат, до какъвто бихме искали да доведат по-строгите мерки, защото част от населението ще ги саботира.

България е една от малкото страни, в които се неглижира заплахата от коронавируса, и причина за това е делегитимираното управление на Бойко Борисов, който доскоро твърдеше, че не е необходимо налагане на по-строги мерки.

При първата вълна на вируса – през пролетта, обществото имаше доверие във властта и наложените от нея противоепидемични мерки, но икономическите не бяха адекватни, за да подпомогнат бизнеситe.

Сега, при обявяването на втория локдаун, няма нови компенсаторни мерки. Представят се такива, които са в ход, но са от стария набор мерки.

проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в МУ в Пловдив, по БНР:

Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не са крайни. Страната влезе в епидемичната крива и се е изкачи нагоре към много високо ниво на заболеваемост, защото не са се спазват леките предпазни мерки – носене на маски и дистанция между хората.

Когато се носят правилно маските, предпазват от приемане на високи дози вирусен товар, а при поемане на малки дози дават антитела. Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства.

Може би мерките трябваше да се въведат, когато бяха наложени в страните от Западна Европа.

Има научни изследвания, че в училищата е трудно да се спазва необходимата дистанция от 2 метра между учениците и затова се смята, че там вирусът се разпространява, но е много крайно определението, че училищата са развъдник на заразата.

Александра Божимирова, медик по образование, дребен вносител на парфюмерия и козметика:

Няма да обяснявам дали моловете са безопасно място или не. Могат и да са опасно, ако се допуснат прекалено много хора едновременно и недостатъчно добра вентилация.

Само ще посоча поредната липса на логика в мерките.

Петък, 27.11. е обявен за Black Friday. Търговските обекти се надпреварват да предлагат отстъпки. В петък в моловете ще бъде лудница. Лично аз се притеснявам за колегите си. И ако наистина моловете са опасно място, защо ги оставят отворени баш на черния петък и баш като за последно? Това е някакъв абсурд.

Ако зависеше от мен, щях да оставя моловете отворени, но да поискам от тях да си отменят черния петък и да изискам подробен план от всеки как планират да се справят със ситуацията.

Но така обявените мерки ще навредят повече, отколкото ще помогнат. С риск да ме обявят за луда, обмислям затваряне на магазините в мола още сега. Не искам да ми тежат на съвестта заразили се заради трескав шопинг хора.

Петър Велков, учител по математика и образователен експерт:

И няколко важни забележки от днес, въпреки позитивните новини за частичен локдаун:

Мерките влизат от петък вечерта – явно Черният петък е по-важен от живота на хората и искаме да стане причина за още по-черни дни

Защо учениците ще продължат да са на училище в четвъртък и петък? Явно ситуацията в момента не е притеснителна и от петък (ама вечерта) ще стане

Учениците ще се върнат на 21-ви, понеделник? За 3 дни само защото? (като явно положението е до 21-ви, но този път сутринта, а не вечерта) Кому е нужно това връщане, кому е нужно сега да се чака до петък

Никой при обявяването дори не се бе сетил, че трябва да дадат ясно послание с оглед ученическата ваканция дали децата трябва да се върнат.Сачева спомена, че по-скоро няма, след брифинга „Слънцето огря“ и каза, че на 21-ви да се връщат.а кой попита специалистите и защо това не беше предварително решено и да имаме най-после ясно послание поне

Няколко пъти бе повторено, че влизат в сила мерките от 27-ми петък, за да бъде уточнено по-късно, че става въпрос за вечерта и изрично упоменато за учениците, че са на училище(43 смъртни случаи на педагози, днес още 2-ма).

Комуникация никаква за пореден път

И какви са тези събирания до 15 душибезумие.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 49802

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече