Обстановката се затяга: командироване на медици, часови коридор за възрастни, ранно затваряне на заведения

0

Командироване на медици със заповед на здравния министър; отпадане на карантината за контактните медици; връщане на часовите коридори за пазаруване на възрастни; затягане на мерки за училища и заведения. Тези допълнителни мерки и удължаване на настоящите предлага главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради острата фаза, в която навлиза епидемията от коронавирус у нас с над 4000 нови случая на денонощие.

Здравният министър каза, че предстои те да се обсъдят на експертно ниво и да прецени кои от тях ще влязат в нова негова заповед. Според здравните власти няма системен хаос, а изолирани инциденти, които влизат във фокуса на общественото внимание, но това не означава, че системата като цяло не се справя при свръхнатоварването, на което е подложена. Здравният министър Костадин Ангелов увери, че страната ни е запасена с предпазни средства и консумативи за 6 месеца напред, осигурени са и лекарства, а с реорганизацията от последните дни са разкрити допълнителни болнични легла.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че не споделя оптимизма на част от управляващите и смята, че е необходимо въвеждането на допълнителни мерки. По думите му спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари от извънболничната помощ в болниците, за да окажат подкрепа на колегите си. Досега призивите за доброволното им включване не дават желания резултат. Освен това Кунчев предлага отпадане на 10-дневната карантина за медиците, които са контактни на заразени: „Считаме, че контактният медицински персонал следва да бъде освобождаван от карантина и да остава на работа след отрицателен PCR-тест, направен минимум на третия ден от контакта. Това намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който много се нуждаем“, обясни Кунчев.

Той настоява да се помисли за ограничения в работното време на всички заведения до 22 или 23 ч.

Друга мярка, която предлага е ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50% от персонала.

Той настоява още в цели области учениците от 5-ти до 12-ти клас да продължат да са на онлайн обучение и след 12-ти ноември, както и да се преустановят извънкласните дейности, включително за по-малките ученици. Всички университети да преминат на дистанционно обучение, като изключение ще се направи само за упражненията на студентите медици.

Друго предложение е да се върнат часовите коридори от 8 до 10 часа сутринта за пазаруване на хората над 65 години, за да бъдат отделени от останалите и по този начин – предпазени в качеството им на най-уязвими. 

„Няма системен хаос“

Според Ангелов и Кунчев не може да се говори за хаос в цялата система, а за изолирани случаи, които получават обществен отзвук.

„Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ, сигурно няма да съм прав. Но в момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препарати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тия 3200 души да има трима, при които е имало някакво неразбирателство. Но това са 0.1%“, коментира Кунчев.

Той изнесе данни, че по заболеваемост сме на 17-то място сред 30 страни в Европа и на 4-то място на Балканския полуостров. По смъртност в ЕС сме на 10-то място и на 4-то място на Балканите.

Заетостта на болничните легла между 20% и 60% 

Здравният министър съобщи, че в болниците в страната са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база е приблизително 30% от общо разкритите места, като тя варира много в отделните области. За София с разкритите 3000 места тя ще падне под 30%. Най-тежко е положението в момента в Шумен, където 65% от легловата база е заета и по-късно днес да прави организация на място ще бъде един от заместниците на Ангелов. Заетостта в интензивните отделения в национален мащаб е около 20%.

В столицата заразените с коронавирус са 21 533, като 15 980 от тях са на домашно лечение. Леглата в София за лечение на коронавирус са вече 3000, от които 250 са за интензивно лечение. В средно тежко състояние в болница са приети 713 болни. 107 са в интензивни отделения.

Хотелите са за краен случай, вместо полеви болници

Здравният министър каза, че за момента няма необходимост и не се планира настаняване на пациенти в хотели, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По думите му следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на коронавирус. Това ще стане при запълване на 50% от болничния капацитет.

Чак след изчерпване на болничния капацитет пациенти може да бъдат настанявани в хотели, като хотелите ще бъдат преустроени и ще се ползват вместо полеви болници, вместо да се разпъват легла в зали като „Арена Армеец“.

Полицията ще връчва предписания за карантина

Ангелов съобщи също, че служители на МВР ще се включат във връчване на предписанията на РЗИ за карантина. На този етап, според Ангелов не се налага мобилизиране на армията да помага в болниците.

Автор: Мартина Бозукова

Източник: Mediapol.bg

Прегледана: 42513

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече