Основното: В колапс ли е здравната система и ще издържи ли на натиска?

0

Имаме достатъчен брой легла в болниците и недостатъчно медицински специалисти

Качествено и модерно ли са оборудвани болниците ни, колко са здравните работници, добре платени и мотивирани ли са и до каква степен българинът живее здравословно и спазва дисциплина? 

На всички тези въпроси специалисти от всички сфери на здравето ще се опитат да дадат отговор и насоки в рамките на онлайн дебат, който ще се проведе в сряда и ще бъде част от кампанията „Най-добрите болници“ на Българската болнична асоциация и Investor media group.

Според председателя на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, не е дошло времето да даваме оценка на здравната система.

„Всички субекти, които участват в решаването на кризисната ситуация, имат най-голямото желание да се случват нещата по правилния начин. Необходим е много добър синхрон и решения, които да са в интерес на обществото – кои са решенията, които ще ни изведат по най-бързия начин от затрудненото положение, след като има пациенти, които не може да бъдат хоспитализирани навреме. Това е достатъчен знак, че нещо не е наред“, коментира тя в „България сутрин“.

Здравният икономист Аркади Шарков заяви, че можем да оценим системата до септември, когато наистина имаше малко случаи и можеше болниците да ги поемат. 

„Въпрос на време е да видим докога реално ще има капацитет системата. Към момента човешките ресурси са крайно недостатъчни – по отношение и на лекари, и медицински сестри“, каза той пред Bulgaria ON AIR

Според него системата е обезпечена,  що се отнася до брой болници и легла. Друг въпрос било обаче дали всички болници са с достатъчно добре оборудвани отделения за такъв тип пациенти.

Адв. Димитрова се съгласи с Шарков, че разполагаме с достатъчен брой легла и недостатъчен брой специалисти

В много сфери сме обезкървени в България. Има очевидно изтичане на кадри към Западна Европа и САЩ. Трябва да започне правилна организация на насочване на наличните сили към звена, които да обслужват адекватно гражданите с по-тежко протичане на болестта„, обясни тя. 

Шарков е на мнение, че Министерството на здравеопазването се е усетило, че трябва със стимули да се подходи към стажант лекарите и към студентите. 

„Те трябва да бъдат назначени на трудов договор, повече отколкото да влязат като доброволци, защото този труд е високорисков. В частните болници разпределението е по-обективно и по-добро. В общинските и държавните разпределението става по-проблемно“, смята здравният икономист.

На свой ред адв. Димитрова посочи, че апаратурата и финансите са били насочени по-скоро към държавните болници.

„От всички се очаква да вършат ангажиментите си към обществото, но не всички бяха подпомогнати“, отбеляза председателят на ББА.

Източник: Bulgaria ON AIR

Прегледана: 40693

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече