Пеевски е най-големият благодетел в държавата – да поема и контрола на даренията и да се приключва

0

До момента публично е обявено от близък до Пеевски, че даренията му са близо 5 млн. лв

Ако вярвате в дървеното желязо, можете да повярвате и в държавна неправителствена организация. Идеята на ДПС за създаване на държавно сдружение, което да контролира даренията, може да се впише точно в рамките на класическия абсурд. Не е работа на държавата да се занимава с даренията. Кризата на доверие към този сектор, възникнала след случая с „ХелпКарма“, заслужава специално внимание, но това е друга тема. По-интересно е защо Пеевски протяга ръка и към този сектор.

Вносител на предложението е Йордан Цонев, който по правило е съвносител на всички законопроекти на Пеевски. Би било странно и даже леко смешно да е само заради единия милион, който се изисква за създаването на такава структура, предвид паричните потоци, контролирани от ДПС и Пеевски.

До момента публично е обявено от близък до Пеевски, че даренията му са близо 5 млн. лв. Дали са минали само през една компания или през повече, дали са спазени законовите изисквания, дали тези средства са с доказан произход – за подобни въпроси у нас журналистите са подлагани на репресии. И все пак тези въпроси стоят, защото без да се съмняваме в доброто сърце на Нашия Дарител, той не прави никога нищо без изгода. Затова даренията му към „Левски“ и към БАН предизвикаха негодувание и призиви за връщането им.

Но как в условията на пандемия болници да върнат дарения? Не могат. Отлично попадение и перфектен тайминг за даряващия. Само допреди година – година и нещо даренията бяха зона, свободна от Пеевски. Защо ли изведнъж тази чиста душа реши да дарява? С даренията хората проявяват човечност, а компаниите – така наречената корпоративна социална отговорност. Все за неща с обществена значимост – каузи, лечение на болни деца, подпомагане на хора в риск. Но, както във всички неща, свързани с пари, се появиха мошеници, които до известна степен опорочиха дарителството.

И сега под благовидния претекст държавата да контролира даренията ни се пробутва една идея, чиято основна цел е някой да се разпорежда с тези пари – с едната ръка да внася, с другата да изнася. Впрочем, това е мечтата на всеки сериозен перач на пари. Легализацията на милиарди долари по целия свят минава през най-различни схеми, включително и през дарения. По света плащащите огромни данъци си правят фондации, през които правят дарения с цел намаляване на данъците. Но държавите не се месят в това – има регулации и който ги наруши, попада под ударите на закона.

У нас, естествено, нещата стоят по друг начин, защото често тези, които са призовани да разследват измамите в особено големи размери, са част от вършещите тези измами и репресират всеки, който надигне глас. Създаването на структура за даренията би дало още власт и на финансовия министър, и на правителството, а вероятно и лично на премиера. Това лесно би било превърнато в още един канал за преразпределение на пари, за тяхното насочване към подходящите хора, организации и ведомства. В тази структура, разбира се, ще работят и хора, ще има и други разходи, но не това е основното. Основното е контролът.

Отново върху нашите пари – наред с данъците ни, от които се плащат заплатите на всички некадърници и кожодери, упражняващи се в управление на страната. Ако държавата, разбирай ДПС, разбирай Пеевски, сложи ръка и върху този сектор, би било не просто поредният цинизъм. Би било финална гавра с обществото, сведено до оцеляване без възможност за нещо друго, например – за мислене или задаване на въпроси.

  Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Прегледана: 45709

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече