Позиция: 1 милион адвокати са загрижени за върховенството на закона в България

0

Липсата на ефективни механизми за отчетност на главния прокурор тревожи Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа

Европейските ценности в България са сериозно накърнени – включително свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека. Това се казва в позиция на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe – CCBE), пратена до българските власти. Съветът представлява адвокатурите и правните общества в 45 държави и чрез тях – повече от един милион европейски адвокати. 

„ССВЕ следи с тревога тези развития, които са съпътствани от слабости на върховенството на закона и институционални недостатъци в България, особено по отношение на независимостта на съдебната власт, разделението на властите и борбата с корупцията“, се казва в позицията.

Съветът има опасения, свързани с процедурата по избор на главния прокурор, така и заради липсата на ефективни механизми за отчетност в неговата работа. „Буди както недоумение, така и опасения, че в публичните си изказвания новият главен прокурор неглижира ролята на адвокатурата и не приема, че адвокатите са равнопоставени участници, когато се явяват в ролята на защитници на обвиняеми в наказателния процес, и че те са основна гаранция за представляване на законните права и интереси на гражданите“, казва позицията. И припомня основния принцип, че адвокатите не следва да бъдат идентифицирани с техните клиенти.

„ССВЕ изразява сериозна тревога по повод няколко системни предизвикателства в сферата на правосъдието в България, включително действия, които подкопават принципа за презумпцията за невиновност“, пише в позицията. Според позицията главният прокурор нарушава този принцип като публично обявява лица за виновни, преди да има присъда.

Съветът „порицава остро всеки опит за пренебрегване на върховенството на закона като обща ценност на ЕС, независимостта на съдебната власт и важната роля на адвокатурата и адвокатите в обществот„, завършва позицията.

По-рано в сряда правителството одобри План за изпълнение на мерки в отговор на препоръките и посочените предизвикателства, съдържащи се в Доклада на Европейската комисия от 30 септември 2020 г. за върховенството на закона. Очаква се планът да бъде достъпен в портала за обществени консултации, но не беше огласен до края на работния ден в сряда.

От правителственото съобщение излиза, че за пореден път става дума за някакви празни обещания и декларации.

То например казва, че в стълб „Правосъдна система“ се предвиждат мерки във връзка приключване на законодателната реформа по отношение фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност, съобразно становището на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка. Тези препоръки не са изпълнени вече десетилетие.

Предвижда се и мерки за повишаване ефективността на разследванията на корупционни престъпления и постигане на по-солидни резултати по отношение на окончателни присъди в тази област, обещава още правителството. И се зарича да има анализ на делата за корупционни престъпления, както и на човешките ресурси на разследващи и прокурори. Има заричане и за „подобряване на цялостната работа на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество чрез обезпечаване на човешките ресурси, както и такива за повишаване на публичността и доверието в Комисията“.

Медийната свобода и плурализмът ще стана приоритет в програмата за развитие на България 2030, т.е. резултати можем да чакаме в следващото десетилетие. „Ще бъдат поставени на обществено обсъждане въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства, засилване на прозрачността относно разпределението на държавната реклама, както и повишаване на прозрачността на медийна собственост, с цел формулиране на мерки“, гласи съобщението на кабинета.

Автор: Рада Николова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 41611

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече