Смъртта временно победи: Заради старото ненормално – разрушените болници и прогонените лекари

0

Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са били много хората, които са мислили, че е възможно България да се превърне в страна номер едно по смъртност от коронавирус на глава от населението – в целия свят. Дори на краен песимист, мисля, не би могло да му хрумне.

Този краен песимист би имал логична причина все пак да се откаже от подобна прогноза – и тя е че страната ни всъщност въобще няма необходимите демографски предпоставки да оглави подобна класация. От коронавирус се умира най-много, статистически, от 77 нагоре. А тук средните години, на които си отича човек, са около 75.

От коронавирус си отиват много хора от струпването им в старчески домове. А тук те са много, много малко, в сравнение със западните страни, понеже нито има кой да си ги позволи, нито има такава традиция.

Преди време се опитахме да направим такова статистическо сравнение, с което предположихме нещо твърде просто: че ако коронавирусът ни се е разминал през лятото, това е защото държавата убива по-рано и по-ефикасно от него. Закрила.  Оказа се обаче, че имахме съществен пропуск в изчислението.

И той е в една изключително злокобна конфигурация от събития.

1) Премиерът пропиля цялото лято с неадекватния опит да парира протестите чрез Велико народно събрание 

2) В резултат на това болниците не се подготвиха въобще за коронавируса. 

3) В същото време те така или иначе бяха неподготвени за лечение на много „стари“ заболявания, които в комбинация с коронавируса ни изстреляха стремглаво напред. 

Едва ли е възможно да сте пропуснали някоя от десетките вече истории, които вървят из социалните мрежи. Разкази „отдолу“, както се казва; противоположни на тези, които ще чуете от премиер, министър и щаб. Умират хора на стълбите. На други пък се спира хемодиализата, защото болницата няма нито персонал, нито план как да лекува едновременно нея и COVID. За трети няма места и ги препращат към Своге, където има място, но няма лекар. Четвърти ги карат да кашлят в слушалката. Пети висят по три вида различни опашки, докато се доберат до лекар и докато висят, заразяват останали. Шести – ето, че и това прочетох някъде – стигат до изречението: „Аз съм болна, няма как да вляза в болница“. 

Би било добре, понеже сайтът Worldometers е следен от целия свят, да се добави специална бележка под линия за България. И тя да пояснява защо сме номер едно. Не защото коронавирусът е изострил силата си тук, а защото е нахлул в толкова разрушена здравна система, че ако тя би могла да има еквивалент като нечия имунна, би представлявала защитните сили на грохнал човек на преклонна възраст с алкохолизъм, две кутии цигари на ден и претърпени десетина и повече операции.

Новото ненормално се стовари върху старото ненормално и двете произведоха това, което виждаме днес: пълен триумф по смъртност на глава на населението и то в страна, в която няма толкова уязвимо по възраст население, колкото в Италия, Испания, Белгия. Това обикновено се нарича „перфектната буря“ – съчетание от няколко опасни събития едновременно, които взаимно подсилват заплахата от всяко едно. На всичкото отгоре има и нещо по-лошо.  В такива времена се емигрира малко по-трудно.    

Автор: Райко Байчев 

Източинк: Actualno.com

Прегледана: 46373

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече