Стотици се сбогуваха с Максим Минчев

0

Приятели, колеги, общественици и политици изразиха уважението си към Максим Минчев. Съболезнователна книга в памет на генералния директор на БТА е поставена днес в агенцията.

Припомняме, че Максим Минчев почина на 15 ноември след боледуване от коронавирус.

„Обществото и българската журналистика губят голям човек и професионалист, който остави отпечатък върху развитието на агенционната журналистика в България, каза президентът Румен Радев. Ще го запомним като човек с широки познания, с ясна визия за развитието и независимостта на този бранш от журналистиката, като човек с голям кръгозор и със своята доброта и отзивчивост“.
„Загубихме една от емблемите на българската журналистика, невероятен професионалист и колега, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. В личен план загубих един много голям приятел“.
„Работим доста отдавна с него, но особено интензивно в последните четири години, когато заедно събирахме българските медии по целия свят“, допълни Йотова.

По думите й в негова памет инициативата трябва да продължи. „Един ден аз лично бих я нарекла на негово име, защото той беше мотора и двигателя, и защото направихме нашите сънародници и България популярни там, където живеят“, каза още вицепрезидентът.

„С много топли чувства сме се отнасяли винаги един към друг, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя нарече Максим Минчев „изключителен професионалист и човек, който ръководеше БТА с отдаденост и посветеност“. Благодарение на неговата активност, София се превърна на няколко пъти в място за провеждане на авторитетни международни събития и по този начин популяризира нашият град в целия свят, добави Фандъкова. „Правеше го с истинска посветеност, за което винаги ще сме му благодарни, но най-важното е, че беше добър човек и приятел и ще ни липсва много“, каза още Фандъкова.

„Максим беше един забележителен ръководител на отговорна държавна институция, той показа, че с размаха си може да прави реформи дори в държавната администрация, каза Соломон Паси. Преди да стане най-дългогодишният генерален директор на БТА, той беше феноменален, без преувеличение, пресдиректор на Атлантическия клуб в България“.

„И ако общественото мнение беше преобърнато, и НАТО се превърна от тема в табу в национален консенсус, то, в голяма степен, това се дължи на усилията на Максим Минчев, смята Паси. Максим имаше и много други таланти – на писател, на журналист, на пътешественик. Човек никога не знае дали Максим пътува, за да пише, или пише, за да пътува. Той стана пример за цели поколения – за това как трябва да се пътува и как от пътешествието да излъчваш максимума за себе си и за обществото“.

Константин Каменаров нарече Максим Минчев „голям, прекрасен, усмихнат, умен“. Той имаше едно естествено величие и беше от хората, но които никой нищо не е направил даром, каза Каменаров.
Помагал е винаги, когато е могъл, на когото е могъл, допълни той. Максим беше безкористен човек и динозавър в журналистиката, но в най-хубавия смисъл на думата динозавър. За съжаление, има все по-малко такива хора, затова той ще ни липсва ужасно“, каза още Каменаров.

„Тази година се навършват 40 години от нашето познанство, разказа Венелина Гочева. Той беше един от първите хора, които започнаха да ме учат, но той ме научи на нещо много важно – доброто око, с което да гледаш хората, независимо как те гледат на теб. Ти трябва да се усмихваш и да бъдеш добър и все някога ще те оценят“.

Максим беше голям приятел, много добър журналист и професионалист, който всички ние уважавахме, но най-важното е, че беше един човек с голямо сърце, каза Максим Бехар. Остави много след себе си, но най-вече това да бъдем добри към другите, допълни той.

„Напусна ни един изключителен човек с голямо сърце. Максим Минчев доказваше всеки ден с ум, професионализъм и вдъхновение, че да си журналист е съдба, пише в книгата от името на Комисията по културата и медиите към Народното събрание. Думите са безсилни пред скръбта от загубата на този талантлив автор и прекрасен човек, посветил живота си на истината, познанието и добродетелите, които движат света напред“.

Прегледана: 42132

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече