Учени: Ще се справим с пандемията за седмица и половина, ако се въведе масово тестване

0

Масово световно използване на бързи тестове за новия коронавирус ще унищожи пандемията от COVID-19 само за шест седмици, твърди ново проучване на учените от Училището по публично здраве към Харвард и Колорадския университет, съобщи бТВ.

Документът е публикуван на 20 ноември в журнала „Сайънс Адвансес“. Проиграните от учените модели за развитие на пандемията сочат, че бързите тестове, макар и не толкова надеждни, могат да позволят на здравните власти да въвеждат по-насочени мерки, вместо масови карантини.

Бързите тестове за COVID-19 са евтини и най-вече – дават резултат до минути. Ако половината население на Съединените щати се тества ежеседмично, например, и само тези, които са болни, да се изолират това би довело до огромна промяна на епидемичната картина в страната.

„Голямото ни откритие е, че когато става въпрос за общественото здраве е по-добре да имаме по-малко чувствителни тестове, които обаче дават резултат за минути, вместо такива, които дават резултат на следващия ден”, коментира Даниел Ларемор, професор по компютърни науки и автор на изследването.

Според математическите модели, които учените са създали и разгледали, ако три четвърти от населението на един град се тества с бързи тестове на всеки три дни, числото на заболелите ще спадне с колосалните 88%.Учените са категорични, че ако това се приложи като масова практика по цял свят, пандемията ще приключи в рамките на шест седмици.

„Тези бързи тестове показват заразността на болните. Те са изключително ефективни за откриване на COVID-19 в етапа, когато човек е най-заразен за околните“, коментира професорът по епидемиология в Харвард и автор на проучването Майкъл Мина.

Прегледана: 45956

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече