Анализаторът Илиян Василев: Задкулисието е подготвило резервен вариант в най-лошия сценарий

0

На фона на официалната благословия от страна на Ердоган за коалиция между ГЕРБ и ДПС, на благословията на Меркел, заради която ЕНП закриля Борисов, на Тръмп, който закриля сделката Турски поток, който ще тръгне като малки количества в края на декември – дребните ежби между опонентите на тази власт само демонстрират липсата на стратегически мислене и политическа мъдрост.

Това написа в свой пост в личния си профил във Фейсбук анализаторът Илиян Василев.

Разбирам привържениците на отделните партии да се държат като футболни запалянковци, нормално е – имат си отбор, имат с кумири и нищо друго не признават.

Но да пропуснеш да забелезиш разликата между мач за влизане в Парламента и мач за смяна на властимащите е тежко късогледство. Реално играеш в отбора на властта.

Да напомня класическата постановка – ако искате да станете по-влиятелни, печелете с инклузивна стратегия, която балансира между отрицанието на „опонента“ ГЕРБ /а не на съседа по протест като изключвам крайните русофили/, но забележете включва задължително позитивна програма – какво да се прави, кой и как?

И какво като хвърлите огъня върху Мая М и Отровното трио. Мигар ще спечелите привържениците, които ще гласуват за тях?

Няма вариант за обща коалиция – може би и по-добре. Но се състезавайте за гласа на избирателите за по-голям дял с позитивни програми, с убедителни послания и най-вече ежедневно отрицание на управлението. Вчера наляха поредните огромни пари в тол системата, преди това финансираха Информационно обслужване, която пък „връща“ през договори държавни служители /кръгово финансиране/, вместо да съкратят държавната администрация и вдигат парите, включително на полицаи и жандармеристи, докато частния сектор и общините изнемогват.

Битката е за просветени и активни лидери, които да печелят сърцата и умовете, а не за такива които „печелят“ дребни кавги в социалните мрежи.

Факт е, че същото това задкулисие е подготвило резервен вариант в най-лошия сценарий. Но голяма част от плановете на Доган, Борисов, Пеевски, Гешев има вероятността да се самослучат не защото са много гениални като прорицатели, а заради тесногръдието и комплексите в опозицията.

Има основание да се подозира че Слави, Мая М и другите имат някаква резервна или вменена опозиционност. Но като гледам на тепиха няма хора, които скоро да се побеждавали Борисов на избори. Така че по-скромно и най-вече по-смирено.

Да превръщат страховете и опасения в единствената опора на мислене и поведение, да приемаш възможното за завършен факт, а не като възможност за собствено позициониране или пък надхитряне на задкулисието чрез позитивна алтернатива, простете е политическа незрялост. Именно заради подобно самомнение и неоправдано високомерие и късогледство, ни управляват уж прости, но с превъзхождащ опозицията политически инстинкт.

Повтарям битката е неравна, Борисов и задкулисието плетат всякакви планове да останат на власт, с външна подкрепа, без оглед на съюзници, средства и скрупули. В същото време стерилността в избора на обкръжение за смяна на системата е именно доказателство за истински глупава претенция. И тогава кой е простия?

Ако случайно сте пропуснали в бъдещия парламент готвят да имат повече депутати от тези на коалицията ГЕРБ-ДПС, този път и националисти. И шансовете за това никак не са малки.

Математиката в политиката е неумолима.

Всеки глас, който може да бъде мобилизиран в тази битка е ценен, така че не отблъсквайте различния, съседа по протест. Съревновавайте се за голямата национална Награда, а не за кварталните призове.

И запомнете – това че Борисов не подаде оставка с нищо не укрепи позициите му, напротив. Шансовете му да достигне до деня на изборите и да оцелее не са по големи от тези на боксьор който се надява да стигне до победа по точки, след като поредица от нокдауни. Не случайно всички притихнаха и изчезнаха – Пеевски и Гешев ги няма. Доган е в „небесата“. Борисов ходи само в региони под контрола на Пеевски и пиара от джипката секна, защото е нелеп на фона на драмата в живота на всеки. В този смисъл упоритостта да завърши мандата си и огромен шанс за отрицателите на статуквото.

Много от „лидерите на мнения“, които сега раздухват кавгите сред различните групи на протеста с възможност за политическа представителност – не го правят безкористно, а са волю или неволю превърнали в част от защитата на задкулисието.

Автор: Илиян Василев

Източник: Фейсбук

Прегледана: 53972

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече