Ген. Димитър Шивиков: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна

0

Продължавам да участвам в протеста, няма да предам народа си. Народът се събуди, ще има по-голяма избирателна активност. Левски е казал, че българите искат да им се поднесе свободата на тепсия. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна Не е враме за егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост, а за обединение.

Това казва за Фрог нюз ген. Димитър Шивиков.

Г-н генерал, продължавате ли да ходите на протести? Изиграха ли те своята роля и какво е значението на продължаващите протести, макар че не са многобройни?

Първо искам да заявя, че протестите не са спирали и вече 146 дни продължават, въпреки че тъй нареченото „Отровно трио“ се оттегли от този формат на провеждане. Още в деня, в който те обявиха, че се оттеглят от този формат на протест, всички участници по най-демократичен начин чрез гласуване взехме решение да продължим с протеста ежедневно, за да не се губи смисъла и идеята на протеста, да се поддържа чувството на твърдост, решимост, смелост и непоколебимост в постигане на целта в онази част от народа ни, която по същество ни подкрепя, но поради различни причини не може да участва непрекъснато с реално присъствие.


Да, продължавам да участвам и ще участвам до последно. Няма да предам народа си в стремежа и желанието за постигане на по-добро и демократично бъдеще. Естествено, че протестът изигра изключителна роля в българското гражданско общество, независимо, че към днешна дата не сме получили оставките на правителството на Борисов, на главния прокурор и разпускането на народното събрание.


Първата и най-голяма победа е, че гражданското общество се събуди и се преодоляха чувствата на страх и обреченост, че ние обикновените, нормални хора не можем да принудим управляващите да започнат да се съобразяват с исканията на хората. В голяма степен ги принудихме да се смирят, а не да продължават с тяхната брутална арогантност, високомерие, надменност, чувство на незаменимост и безгрешност. Друго, което постигна протестът е, че към днешна дата социологическите агенции прогнозират по-голяма избирателна активност, което е залог за промяна.Прав сте, че протестът не е така масов, но имайки предвид тежката епидемиологична обстановка и настъпващата зима не е важно да се събират хиляди. Ежедневно се събираме няколко десетки достойни, смели и непоколебими българи, за да покажем на останалата част от сънародниците ни, че нищо не е в състояние да ни разколебае и разедини в постигането на целите.


Като че ли трябва да се активират „революционерите“ от социалните мрежи. Те са с протестиращите, но като че ли само на думи. Няма ги на площада?

На този въпрос ще отговоря с цитат на Васил Левски, който в своите завети казва: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия!“ Колко прозорлив и прав се е оказал Апостолът на свободата. Проследявайки социалните мрежи се вижда, че стотици хиляди сънародници, седейки в къщи и зад клавиатурата на електронното средство подкрепят протеста и то активно. Дори и платените сервилни социологически агенции признаха, че над 67 процента от хората подкрепят протеста.Ще използвам Вашата медия, за да се обърна към тези хора и да ги призова да не бъдат пасивни, а активни и при всяка възможност да идват на площада. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. На 14 декември организираме поредния всенароден протест и се надявам, че ще се съберем десетки хиляди. „Дела трябват, а не думи!“ с този цитат на Левски се опитвам да накарам революционерите от социалните мрежи да дойдат на площада на 14 декември.


След тези близо 150 дни на протест, как изглежда властта от площад „Независимост“ и от „Орлов мост“?

Властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна да се справя със задълженията си. Тя работи само и единствено в свой користен интерес и да замете следите на закононарушенията, които е направила. Това е основната причина да не подаде оставка. Управляващите действат хаотично, непоследователно, притиснати от обстоятелствата вземат необосновани и колебливи решение, които водят след себе си пагубни последствия. Такова е управлението на Борисов, лавиращо между исканията и поетите ангажименти и обещания, както пред местните олигархични кръгове, така и пред международните такива. В крайна сметка всичко е върху гърба на народа. Време е това правителство да си ходи, за да се спре с разграбването на България!


Как виждате едно съвместно участие в изборите на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, „Изправи се.бг“ на Мая Манолова и на Демократична България. Не е ли време да се загърбят някои различия, поне временно, в името на България?Като човек с гражданска позиция, имащ самочувствието, че познавам процесите, които протичат и личното ми познанство с тези лица, постигането на единство и явяване заедно на изборите ще е дълъг, труден и почти невъзможен вариант. Причината е в личностните характеристики и качества на посочените лица. Има много егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост. В името на каузата, зад която и те твърдят че застават, се иска воля за преодоляване и загърбване на всичко онова, което разделя и раздалечава.


Смятам, че трябва да се направи на широка основа едно обединение на всички партии, НПО и силно разпознаваеми надпартийни личности, които са извън парламента, за да се постигне реален и значим резултат на изборите. Освен това някои от политическите лидери са компроментирани в очите на избирателите и тези политици е редно да минат крачка назад.


На чия страна ще застане Обединени за свобода и справедливост в Отечеството на предстоящите избори, в която членуват офицери от българската армия и видни общественици?

Нямам съмнения, че Обединение за свобода и справедливост на Отечеството ще застане на страната на народа и на тези, които искат промяна, а не подмяна на статуквото.

Зимата и мерките против пандемията ще спрат ли протестите?

Още на първия въпрос Ви отговорих, че никой и нищо не е в състояние да спре протеста. Само и единствено протестиращите са хората, които могат да решават какво и как да се случи. Протестът продължава!

Какво би казал Васил Левски на днешните управници?

Не бих си позволил и нямам право да влизам в образа на Васил Левски, защото той е свят, той е знаме, той е светлина, той е всеки един истински българин, но ще го цитирам отново: „Всичко се състои в нашите задружни усилия!“ и „За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно!“ Българи, да изпълним заветите на Апостола на свободата!

Автор: Красен Бучков

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 51224

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече