Гласовете на (без)ум(и)(ето): „Отваряме-затваряме-отваряме“

0

С времето човек постепенно изгубва интерес към повечето мерки – не защото са маловажни, а защото мярката е една. Тя се казва: отваряме-затваряме-отваряме.  В един момент започват да ти се смесват. Събуждаш се сутринта и в главата ти е малко хаос – докога беше това, такова, там, затварянето. Имаше някаква дата, обаче тази дата нещо се промени в последния момент – а ти точно в последния момент беше разсеян.

Мисля, че отварянето беше след три седмици, но от кога се брояха тези седмици? Не бъди глупав – броят се откакто последно затвориха, за да може след три седмици да отворят. Но кое затвориха? Нещо беше затворено, друго отворено – трябва да вдигна една карта на стената вкъщи и да видя как стояха нещата. „Джъмбо“ е отворено – това със сигурност, видях огромни тълпи там. Но сега, заради това, ще вземат да го затворят. 

Ако речеш да следиш нещата изкъсо, може да видиш как здравният министър и премиерът се разминават в отварянето-затварянето-отварянето и става като изпълнението на канон, в което вторият глас се включва няколко такта след първия, за да закъснява винаги по вълнуващ начин.

Национален оперативен щаб, снимка: Нова телевизия

Става ето така:  

Първи глас: Бойко Борисов  Отваряме-затваряме-отваряме!

Втори глас: Здравен министър  Затваряме-отваряме-затваряме!

Трети глас: Щабът Нощ Затваряме-отваряме-затваряме!                     

  Аз отдавна съм вече отворил-затворил-отворил, но не ми се мисли как, ако имаш бизнес, който зависи от затварянето-отварянето-затварянето, би решил дали да отвориш. Представям си как събираш всички служители и им казваш, че само след седмица отваряте. Те се връщат на работа – с отворени обятия.

Но понеже са много отворени – отворковци, ви затварят. Много отворени вече ги затвориха. 

Накрая винаги се мержелее някаква дата. Навремето датата беше 13-ти май: тогава ни отвориха. Помните ли? Помните друг път. Толкова ще помните и 21 декември, на който, говори се, ще отворят онова, което сега е затворено. Затова и „Джъмбо“ от рано-рано се препълни – кой ще ти чака 21 декември, за да купи ваза-чаша-играчка-пеещ пепелник?

Хората не са глупави – няма защо да чакаш препълненото „Джъмбо“ на 21 декември, когато може да го препълниш на 6-ти и хитро да се разминеш с голямата тълпа.  

Възможно е да додрапаш до отварянето на шампанското и края на 2020-та. Ако не си се затворил прекалено много в себе си и го празнуваш сам. И може би ще попиташ с надежда какво ще се случи в идната 2021.  Засега може да кажем само това: ще има отваряне и затваряне през нея. Но кога ще бъде едното и кога другото – отваряй си очите. Или ги дръж широко затворени. И в двата случая няма да разбереш.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 52913

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече