Как Борисов се оплете пред немски вестник и кой му снима чекмеджето?

0

Снимката на чекмеджето в спалнята на Борисов със заглавие: „Политикът, пистолетът и парите” във „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Интервюто с Борисов му дава възможност да сипе обичайните си обяснения, но ефектът от публикацията не е в негова полза. Това пише Иван Бакалов в Е-vestnik.

„Политикът, пистолетът и парите” – цяла страница с такова заглавие е отделил на българския премиер немският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. На пръв поглед интервюто е щедър жест към Борисов – дават му думата да сипе обяснения в обичайния си стил, говори за газопроводи, за банки, за инвестиции, за победите си на избори. Но самото заглавие и снимката с чекмеджето с пачки и кюлчета злато и пистолетът на шкафчето са по-скоро дискредитиране, отколкото подкрепа. Дали вестникът го е търсил, но това се е получило.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг” е консервативен вестник, близък до политическите среди в Германия, подкрепящи Борисов. Както сам той признава, без фондациите „Ханс Зайдел” и „Конрад Аденауер” нямало да има ГЕРБ. Фондациите са помагали логистично, с обучения, семинари, включително с пари. А финансиране от чужди организации за политически партии в България е забранено от българските закони. Така още от самото начало на ГЕРБ германски политически среди съучастват в закононарушенията на Борисов. И при всяко разкритие за негови закононарушения, неговите поддръжници в Германия се правят, че не забелязват и правят жестове, че го подкрепят.

Какво обаче обяснява Борисов пред немския вестник за снимките от неговата спалня?

Най-напред, става ясно, че интервюто е направено от журналиста Михаел Мартенс в началото на октомври, а защо излиза чак сега не е ясно. Мартенс е бил кореспондент на Балканите, самият той казва, че разговорът с Борисов е продължил два часа и половина. Тоест – публикуваното е само най-важната част, не е възможно да се публикува изцяло такъв дълъг разговор.

Според Борисов снимките вероятно са правени през 2017 г. Някой е отворил вратата на спалнята му и го е снимал. На тази снимка се вижда „само как спя”, казва Борисов. Но понеже тази снимка не била достатъчно компрометираща – „Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче, и след това снимаха тази аранжировка”, обяснява той пред немския журналист.

Незнайна Мата Хари е влязла с чантичката си,

в която има пачки и кюлчета злато, пистолет, наредила ги е да ги снима, и после си тръгнала с тях. Борисов сочи дамската чанта на присъстваща по време на интервюто шефка на кабинета му и казва, че в една ей такава чанта се събират пачки и кюлчета. Обяснява, че жените, които идват при него, охраната не ги проверява.

Обясненията на Борисов не издържат. Няма как в нарушение на протокола на НСО за охрана на резиденция някой да влезе без да мине през металдетектор и да внесе пистолет и злато. На практика е възможно единствено придружителка на Борисов да влезе с него и с негова изрична намеса да я пуснат без проверка, което пак е нарушение. Но същевременно Борисов казва в интервюто как някоя жена го чакала, той казал по телефона, че ще закъснее 15 минути и това било достатъчно време да направи снимките. Въпросът е, че не става дума за снимка веднъж, а неколкократно в продължение на две години.

Въобще, как е възможно да влезе човек с пистолет в резиденцията на премиера? Това не става нито с дамска чанта, нито под полата, при задължителните металдетектори.

За пистолета Борисов си противоречи. В интервюта в миналото неведнъж се е хвалил, че не се разделя с него. Посочва дори марката „Глок 17С”. Точно този пистолет се вижда на снимките. Дори на пресконференцията, на която даваше обяснения по повод тези снимки и записите, със строен зад гърба си актива на ГЕРБ, пак призна, че не се разделя с пистолета си. Когато Полина Паунова от „Свободна Европа” го попита – „Спите ли с пистолет до леглото си”, Борисов отговори – „Не”. Тя му напомни, че на снимката, на която спи и той е признал за автентична, се вижда пистолет на нощното шкафче. Борисов не отговори.

Версията му, че някой е внесъл пистолет и го е изнесъл, е несъстоятелна. Възможността да внесе някой и пачки, и кюлчета също не издържа. Защо?

Снимките са правени в продължение на две години

от август до декември 2017 г., и през януари и февруари 2019 г. И са снимани различни количества пачки и злато три пъти (освен снимката със спящия Борисов, на която чекмеджето не е отворено, защото е имало риск той да се събуди). Кому е било нужно, след като е направил такива снимки през 2017 г. да ги прави пак през 2019 г.? Първия и втория път път с повече пачки, третия път с повече злато и по-малко пачки? И за всяка от тези снимки в продължение на две години неизвестната Мата Хари, както се изразява Борисов, е трябвало да ги внася и изнася, поемайки голям риск. На някои от снимките (септември 2017 г.) се вижда чекмедже, пълно с около 1 млн. евро в банкноти по 500. Поне в отворената част на чекмеджето се виждат толкова. Приблизително толкова са и на снимките от декември 2017 г., на които чекмеджето е открехнато по-малко и не може да се прецени точно сумата (виж тук снимките и анализ на достоверността им). Толкова пачки не се събират в дамска чанта, пък и плюс пистолет. Жена с такъв товар в чантата неминуемо ще бъде спряна от охраната за проверка.

Но да кажем, че охраната на Борисов допуска някои жени без да ги проверява какво мъкнат в чантите. И охраната знае много добре кои са те. И не съобщава нищо. И прокуратурата, която започна разследване и е разпитала охранителите, също знае кой е влизал и мълчи.

Борисов казва пред немския журналист: „Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: аз съм човек с човешки потребности“. И допълва, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“ (виж тук пълния текст на интервюто).

Тези откровения подсказват, че при него в резиденцията е идвала не една жена.

Автор: Иван Бакалов

Източник: Е-vestnik

Прегледана: 49183

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече