Коледата на Бойко Борисов и на опонентите му

0

Да ви кажа, като цяло съм доволен от тези коледни празници. Най-доволен съм, че все още не са минали новогодишните празници. От друга страна, като цяло Коледа не мина типично по български – някак по-празнично беше, особено във Фейсбук, дори заяжданиците там бяха по-малки от корема на Дядо Коледа. Най-работен по празниците, разбира се, беше премиерът Бойко Борисов. И то с думи и с дела.

Включване на живо след включване на живо – всичко прозрачно, публично, отчетно! Който е преборил колко пъти Борисов беше на инспекция, за другата Коледа може да получи надбавка! Само едно дяволче ме човърка – казваше като беше жив Александър Божков, че който работи в петък, значи нищо не е работил през цялата седмица.

Като работиш на Коледа, какво ли си правил цяла година? Най-голямата гордост – смъртността спадала заради „навременните либерални мерки“.

Да видим сега данните на Европейския център по контрол на заболяванията – вярно бе, така е! Вече сме на трето място, след като бяхме превзели върха. Борим се там с хърватите да не сме втори – че нали се сещате за онзи виц: „Толкова си тъп, че ако участваш, ще си втори на световното по тъпота. Е, защо ще съм втори? Защото си толкова тъп …“. Чудя се защо и аз се сещам за такива вицове, но и за друго се сещам – че тази пандемия още не е минала и ще теглим чертата след доста време.

И дотогава не е добре да говориш колко са ти навременни мерките, след като се движиш между първо и трето място по смъртност в Европа, а Европа е континентът с най-много смъртни случаи! Още нещо – когато въведохме новите мерки, вече имаше тенденция за укротяване на заразата – който иска, може да проследи седмичната статистика седмица по седмица и да види какво беше на 29 ноември! Официалната статистика – защото, нали, тя е като мерките – най-добрата! Или не е?! Всичко това обаче всъщност няма никакво значение. Защото политическият отговор към действията на Борисов си остава слабо разбираем.

Да погледнем към Христо Иванов: „Енергийният суверенитет е на трупчета“. Това като го чуеш, и се връщаш моментално към Коледата, дори да е минала! Обяснението за газовата връзка с Гърция и за Турски поток е точно, обаче посланието е твърде завъртяно! Щом Иванов иска да се бори за критична маса избиратели, която да го подкрепи на следващите избори, трябва да коригира подхода – прекалено сложният език не работи.

Ако Иванов направи малко сметки колко ни струва липсата на разнообразие в енергийните източници и как сметките ни за ток може да са едиколко си по-ниски, няма да сбърка. Може ли, като на „Росенец“? Защото, колкото и да е некрасиво, хората почват да се интересуват когато разберат, че ги удрят в джоба, а не когато боравиш с морални категории „правилно“ и „грешно“. Затова и плоската заигравка с пуловерите на внуците на Бойко Борисов привлече доста внимание – защото се цели първичното в човешката душа, вързано с парите, дори за сметка на деца!

Най-добре е обаче да се съсредоточим върху парите и да не закачаме децата, независимо чии са! В България злоупотреби с нашите пари колкото искаш – и колкото искаш случаи, за които да искаме сметка! 

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 49649

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече