Мадлин Олбрайт: Трагедия е, че България поради вътрешни причини блокира Македония за ЕС (ВИДЕО)

0

След топдипломатите Филип Рийкър и Матю Палмър бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт също заяви, че двустранните въпроси с България трябва да се решават извън процеса на европейска интеграция, цитират думите ѝ македонският телевизионен “Канал 5“ и Агенция „Фокус“.

Обръщайки се към комисията по външни работи на Конгреса на САЩ по повод политиката на Вашингтон на Балканите, Олбрайт определи като „трагично“ решението на официална София да блокира европейския интеграционен път на Северна Македония.

Мисля, че е пълна трагедия, че България направи това по свои вътрешни причини и трябва да се постави въпросът как те изпълняват задълженията си за членство. Мисля, че това е много важен въпрос, който подкопава всичко, което се опитваме да направим на Балканите, по отношение на икономическото и политическо сътрудничество„, каза Мадлин Олбрайт.

Българският евродепутат и докладчик за Македония Илхан Кючук също смята, че решението не е било правилно и България може да излезе от ветото като губеща. В разговор с българската BTV Кючук, който също е подписал съвместна декларация на около 20 евродепутати, призоваващи Македония да започне преговори до края на годината, каза, че това не само влошава отношенията между съседите, но и подкопава доверието в Европа на страните от Западните Балкани, цитира думите му македонската телевизия.

България беше една от страните, които поставиха на високо място в дневния ред интеграцията на страните от региона. Следователно при политическа блокада няма да има победители, но всички ще загубим. ЕС ще загуби, защото доверието в него ще бъде подкопано, ще покаже, че не е в състояние да разреши важни геополитически въпроси, а се стреми да бъде глобален играч. Македония и Албания ще загубят, защото са положили големи усилия по пътя към членството и накрая, съседите ще загубят„, казва евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Илхан Кючук.

Българският евродепутат ще представи утре доклада за напредъка на Македония в Европейския парламент. Според съобщенията по негова покана ще присъства македонският външен министър Буяр Османи, на когото евродепутатите ще имат възможност да задават въпроси директно, два дни след българското вето за започване на преговори с Македония.

Ето и видео по темата:

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 50489

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече