Маршъл Харис: Американският сенат разследва Делян Пеевски за нелегални плащания

0

„Разбираемо е, че незаконните дейности на Пеевски са привлекли вниманието на американските власти“ коментира бившият дипломат Маршъл Харис.

„Комисията по вътрешна сигурност към Американския сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Комисията също така разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти“.

Това твърдение е отправено в 13 странично резюме, което базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International е депозирала в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документът, който е датиран от края на август, съдържа анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев, пише вестник Капитал.

В документа се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

„За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество“, коментира пред „Капитал“ Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International.

„Като основен олигарх на Борисов, Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита, напразно, да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник“ заяви още Харис.

Капитал“ отправи официално запитване до говорителя на комисията по вътрешна сигурност към Сената на САЩ Остин Олтенбърг, но не получи отговор.

През юли 2017 г. в регистъра на Държавния по закона за регистрация на чуждестранните агенти се появи информация, че лобистката фирма BGR Government Affairs е билата наета от българското дружество „Авиора Консулт“, за да представлява интересите на Пеевски в САЩ. Собственик в „Авиора Консулт“ е адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който според документи на международното журналистическо разследване Panama Papers, цитирани от „Биволъ“ е свързан с офшорни дружества, които по публични данни са оперирали в сферата на търговията на цигари и продукти за производството им, и оръжие.

Ангажирането на BGR Government в полза на Пеевски съвпада с момента, в който бившият бизнес партньор на депутата от ДПС – банкерът Цветан Василев обяви, че е сезирал американските власти с искане за инициаране на процедура по т.нар. закон Магнитски спрямо Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Маршъл Харис е дългогодишен дипломат, чиято кариера започва около падането на Желязната завеса. Той работи като асистент на държавния секретар на САЩ (1989-1992) Джеймс Бейкър, а през 1993 година напуска в знак на несъгласие с бездействието на САЩ по отношение на конфликта в Босна. Той е основател и ръководител на Balkan Action Council, който обединява 50 американски граждани, борещи се за това САЩ да спре геноцида в Босна. Впоследствие е вицепрезидент на Freedom House и съветник на Боб Доул. Маршъл Харис е управляващ съдружник в лобистката компания Alexandria Group International, където негов партньор е Джон Мензис, който в началото на 90-те беше съветник „Култура и печат“ в посолството в София.

Маршъл Харис работи в София през периода 1989-1990 г., като се определя като „основен контакт на посолството за представителите на зараждащата се демократична опозиция.“ Той е бил официален наблюдател на конференцията на Екогласност и част от екипа дипломати изготвили официалния отговор на САЩ във връзка с оставката на Тодор Живков. Харис е пряк свидетел на едни от най-емблематичните събития преди и след 10 ноември сред които пожара на Партийния дом и др.

Alexandria Group International представлява и Миню Стайков, който е в ареста от лятото на 2019 г. по обвинение за участие в организирана престъпна група.

Братята Пламен и Атанас Бобокови бяха арестувани при показна акция на прокуратурата на 28 май тази година. Атанас Бобоков беше обвинен за участие в организирана престъпна група и прекара близо шест месеца в ареста по обвинение, че е организирал неправомерното съхраняване и оползотворяване на отпадъци от акумулатори генерирани от контролираната от него и брат му компания „Монбат“. По време на заседанията, на които съдът трябваше да реши за ареста на Атанас Бобоков, обвинителна теза, която иначе беше пропагандирана от прокуратурата и близките до управляващите медии, звучеше разколебана и съдържаше данни за създадена от държавата корупционна схема.

Брат му Пламен беше обвинен в търговия с влияние заради негова комуникация със съветника на президента Румен Радев Пламен Узунов. На няколко пъти прокуратурата публикуваше съобщения, иззети от телефона на Бобоков, което повдигна въпроса за това дали подобна намеса в личната кореспонденция може да бъде оправдана. Разследването срещу Узунов беше и една от причината прокуратурата, заедно с тежко въоръжени нейни служители, да влезе в президентството през лятото.

Атанас Бобоков беше освободен от ареста миналата седмица и задължен да плати гаранция от 2 млн. лв. През уикенда двамата дадоха интервю за bTV, в което Пламен Бобоков заяви: „Има един триумвират, който управлява тази държава – Борисов, Пеевски и Гешев“.

Автор: Маршъл Харис

Източник: „Капитал“

Прегледана: 51522

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече