На изпроводяк: Унищожителни въпроси за държавата ни от ЕП към Борисов и Гешев

0

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но не само – това са открояващите се представители на българската държава, към които Групата за демокрация в Европейския парламент (Комисията LIBE) отправя цели 29 въпроса, свързани с корупцията и върховенството на правото в България.

Въпросите са факт, след като в края на август на заседанието на LIBE, посветено на България, от българска страна отговаряше външният ни министър Екатерина Захариева, макар Борисов и Гешев да бяха поканени. Сега Групата за демокрация в Европейския парламент пак кани Бойко Борисов и Иван Гешев – на заседание на 17 декември!

От въпросите към Борисов, които са общо 5, но са с подвъпроси, прави впечатление, че цели три са посветени на вече провалената инициатива да се прави нова конституция. Съответно, предвид фиаското, те представят инициативата още по-нелепо – като например какви обществени обсъждания са направени, има ли оценка на въздействие т.е. до какво ще доведат предложените промени, какви проблеми се цели да бъдат решени с предложението съдебната власт да има законодателна сила – такива намерения имаше за прокуратурата?

Най-важният въпрос обаче е какви конкретни стъпки предприе България след антикорупционните реформи, наложени през октомври, 2019 година?

И как правителството ще реагира на препоръките на Венецианската комисия специално за главния прокурор? Към главния прокурор Иван Гешев има и заместничката му Красимира Филипова също има 5 въпроса, но също с доста уточняващи въпроси. Например – какви са конкретните, специфични мерки, които прокуратурата взема в борбата с корупцията? Разследвани ли са политици и от кои партии са те, с уточнението, че се търсят партиите, в които са или са били „най-вече”?

Разследват ли се политици от управлението и от опозицията? Много конкретният въпрос е дали прокуратурата работи по информацията за евентуално пране на пари от страна на премиера Бойко Борисов в Испания и докъде е стигнала работата, предвид факта, че в медиите в Испания историята за т.нар. Къща в Барселона и манекенката в нея излезе наяве още през 2019 година?

Друг щекотлив въпрос касае един от записите с гласа, приличащ на този на Борисов. Въпросът е дали има разследване той ли е това и съответно наистина ли заплашва Елена Йончева? А най-уронващия престижа на Гешев и държавното ни обвинение въпрос е дали имат желание да коригират фалшивата информация, че изслушването в LIBE в края на август било по инициативата на главния прокурор. Всъщност, в официалното съобщение на прокуратурата за събитието този параграф липсва.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 54636

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече