Политологът Евгений Дайнов: Има резервен вариант за правителство и той е ГЕРБ на власт, но без Борисов като премиер

0

Конфликтът межу премиерът и президентът ще е лайтмотивът на 2021г. Ако президентът Румен Радев спечели втори мандат, това ще му даде силен политически тласък. Ако пък Бойко Борисов изгуби парламентарните избори, той ще се чуди какво да прави и ще изглежда сърдит като Доналд Тръмп. Това прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов пред BTV.

Снимка: Кадър БТВ

„Това лято беше преобръщането на политическия дух в България против Бойко Борисов. Това е част от политическия процес, който води до избори“, коментира политологът.

Според него има резервен вариант за правителство и той е ГЕРБ на власт, но без Бойко Борисов като премиер. „Той няма действително да бъде без Борисов“, поясни обаче Дайнов.

„Той дори и да си седи в Банкя, пак ще дърпа конците на всички, които са отпред„, кометнира още политологът.

По думите му антиправителствените протести през лятото не успели да постигнат основната си цел – оставка на правителството и на главния прокурор, но от друга страна недоволството е преподредило политическата система и политическата карта на мисълта у нас, в Европа и в САЩ.

„Покрай тези кризи и македонската истерия, която развърта нашето любимо правителство, аз допускам всичко. Не би трябвало Бойко Борисов да може да спечели изборите. Ако завъртят още една такава история от типа „Македония е наша“ – нямам представа“, каза още Дайнов.   Фантазмите на двама лидери. Единият се казва Бойко Борисов В

Шарен парламент, прогнозира след изборите той. „Партиите, които не са в парламента по един естествен път ще направят анти-ГЕРБ коалиция“, каза политологът. Според него дори е може да има невъзможност за създаване на ново правителство след изборите през март догодина. „Това менгеме, в което сме сложени в момента, не е здравословно“, смята Евгений Дайнов.

Възможно ли е президентът да спечели втори мандат –  да, но не е сигурно, каза той: „Ако той се изпокара с БСП, каквито сигнали има, може да не спечели“. Политологът отправи критика и по отношение на управлението на кризата. „Тези управляващи нарочно ликвидираха институциите, те им пречеха“, отбеляза Дайнов.

Той коментира, че нова Конституция не е ваксината, която може да реши проблемите в България.  

Източник: Actualno.com/ БТВ

Прегледана: 51191

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече