Тодор Тодоров: Психологията спешно трябва да бъде превърната в регулирана професия

0

Публикуваме коментарно интервю на криминалния психолог Тодор Тодоров, член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“, координатор на секторна политика „Психология, психосоциална подкрепа и грижа за психичното здраве“

Г-н Тодоров, какво трябва да направим, за да съхраним психичното си здраве по време на  пандемията от COVID-19?

В ситуация, като тази, пред която е изправен светът в момента е особено важно да се погрижим за психичното си здраве. Повечето от нас никога не са се изправяли пред подобна криза. Притеснения има и как ще се промени икономическият облик на света, как това ще се отрази на живота ни сега и в бъдеще. Всички се питаме дали ще се справим, несигурността е голяма. Затова осигуряването на психо-социална подкрепа при кризисни ситуации е изключително важна за запазването на психичното здраве. Възможни са много различни подходи, но най-важното е да си даваме сметка за съществуването на проблема и когато се наложи да потърсим навременна помощ от квалифициран специалист.

Известно ли е дали хората, които се сблъскват с COVID-19 получават и допълнителни психични заболявания?

Изследванията показват, че 20% от заразените с новия коронавирус получават и диагноза за психично заболяване до 90 дена. Според проучванията, през трите месеца след положителен резултат за Ковид-19, един от петима оздравели получава за първи път диагноза тревожност, депресия или безсъние. Това е два пъти повече, отколкото други групи пациенти през същия период. Изследванията показват също, че хората с вече съществуващо психично заболяване са с 65% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с Ковид-19 в сравнение с психично здравите.

Какви са проблемите при лечението на хора с такива диагнози?

В България, когато става дума за психология и психологична подкрепа на преден план излиза един голям проблем,  който е свързан с липсата на регулация. Към днешна дата пациентите изпитват сериозни трудности с намирането на истински професионалист, към когото да се обърнат.  Говорим за човек, който има право да практикува, а не някой, който се представя за такъв. Никой не следи за качеството на предлаганите от психолозите и психотерапевтите услуги. Съществуват десетки организации, които безконтролно предлагат всякакви сертификати, дипломи и супервизии, а институциите, които наемат на работа психолози, приемат тези „тапии“ напълно безкритично. В такава среда липсва каквато и да е гаранция за качеството на услугите, предлагани от психолозите. Напротив, в нея цари безконтролност и дилетантство в размери, които са опасни за психичното здраве на хората.

Как може да бъде решен този проблем?

Решението е само едно – психологията спешно трябва да бъде  превърната в регулирана професия. Така ще бъде гарантиран контролът върху качеството на предоставяните психологически услуги, което е от полза на всички – гражданите, институциите и държавата като цяло. Решението ще се отрази положително и върху психологическата гилдия, защото ще има силен отрезвяващ ефект и ще допринесе за нейното развитие.

В какви срокове мислите, че може да се случи това?

За съжаление към днешна дата на този проблем не се обръща достатъчно внимание и той отсъства от дневния ред на управляващата коалиция. Това означава, че крайно необходимите законодателни промени едва ли ще бъдат извършени в рамките на настоящото Народно събрание.

Предложението за утвърждаването на психологията като регулирана професия обаче е включено в програмата на ПП „Републиканци за България“ и ще бъде внесено като законодателна инициатива от народните представители на партията при първа възможност в рамките на следващия парламент. Надяваме се то да получи необходимата подкрепа и да се превърне в закон възможно най-скоро.

Прегледана: 52333

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече